Home Artikelen Tijdelijk bos duikt op voor Linnaeusgebouw

Voor het Linnaeusgebouw zal van 8 tot en met 31 mei een pop-up bos staan. Hier zijn inheemse bomen en struiken te vinden, die bezoekers en studenten meer in contact moeten brengen met de Nederlandse natuur. Er zullen verschillende activiteiten plaatsvinden rondom het bos. Na 31 mei zal het bos verhuizen naar het Mariënburgplein bij filmhuis LUX.

Het pop-up bos is een samenwerking tussen LUX, Radboud Green Office, de Radboud Universiteit (RU) en de gemeente Nijmegen. Met dit pop-up bos wil men aandacht vragen voor het huidige tijdperk waarin wij leven, namelijk een tijdperk waarin de mens centraal staat. Dit tijdperk noemt men het antropoceen. De organisaties willen werken naar een nieuw, evenwichtig tijdperk: het symbioceen.  

Symbioceen

Volgens de samenwerkende organisaties wil de mens te veel bereiken in te weinig tijd, wat ernstige gevolgen heeft voor het klimaat. De ijskappen smelten, de biodiversiteit verdwijnt en we krijgen steeds meer te maken met extreme weersomstandigheden. De mensheid zal in de toekomst de balans moeten vinden tussen mens, natuur en technologie. Met het pop-up bos wil men hier alvast een symbolisch steentje aan bijdragen. Zo kunnen we overstappen van het mens-centristische antropoceen naar het evenwichtige symbioceen.  

Activiteiten

De activiteiten die rondom het bos plaatsvinden zijn erg gevarieerd. Zo kun je onder andere op maandag 15 mei een gratis smoothie halen, is er woensdag 17 mei een natuurfotografie workshop en zal er dinsdag 23 mei een lezing plaatsvinden over group sustainability. De volledige planning is te vinden op zowel de site van de RU als op die van LUX.

Na 2 juni zal het bos verhuizen naar het Mariënburgplein bij LUX, waar het deel zal uitmaken van het Kunst voor klimaat festival Nimma aan zee. Bij dit festival is er aandacht voor verschillende inheemse culturen en kan men zich verplaatsen in nieuwe werelden, natuur en organismen. Ook zullen er verschillende activisten en dichters aanwezig zijn, die lezingen en voordrachten zullen geven.

Kritiek

Sommige studenten zijn kritisch over het bos. ‘Ik snap niet helemaal wat de bedoeling is’, zegt Lotte (20, Nederlandse Taal en Cultuur). ‘Het concept is leuk en leerzaam, maar het pop-up gedeelte begrijp ik niet helemaal. Is het dan niet veel beter om een permanent bos te planten?’ 

2 Reacties

Frank Heijthuijsen 11 mei 2023 - 14:34

Leuk artikel

Antwoord
Giovanni 12 mei 2023 - 09:48

Lotte stelt de echte vragen

Antwoord

Laat een reactie achter

Gerelateerde artikelen