Er dingt nog een nieuwe partij mee voor zetels bij de aankomende verkiezingen voor de Universitaire Studentenraad (USR): de Inclusion & Social Equity Commission (ISEC). Afgelopen zaterdag heeft de partij, die zich inzet voor inclusie van internationals, haar bestaan kenbaar gemaakt op Instagram. Hiermee doen er na het uitvallen van koepelpartij V.O.S. alsnog vier partijen mee aan de verkiezingen.
Het kernpunt van de partij is verruiming van studiebeurzen voor internationale studenten. Lijsttrekker Parker Winkel (20, Psychology) richtte de partij anderhalve week geleden op uit onvrede over de lage beschikbaarheid van beurzen. Zo accepteert de Radboud Universiteit (RU) geen Federal Student Aid, een studielening uit de Verenigde Staten, waar Winkel vandaan komt. ‘Ik probeerde daarom een lening aan te vragen bij vier verschillende Nederlandse banken, maar die weigerden me allemaal’, vertelt Winkel. Hij is niet de enige: kennissen van Winkel hebben door financiële problemen hun studie af moeten breken. ‘Uiteindelijk willen wij dat de universiteit buitenlandse studenten toelaat om hun academische capaciteiten en niet de dikte van hun portemonnee.’
Gelijke levensstandaard
Daarnaast zegt de partij te strijden voor geschikte huisvesting voor internationals. Net als Nederlandse studenten zijn internationals veelal afhankelijk van particuliere kameradvertenties, maar staat er boven veel advertenties ‘Dutch students only‘. Volgens Winkel is het integratievraagstuk echter ondergeschikt aan de studiebeurzen. ‘In discussies over internationalisering en integratie gaat het vaak over culturele verschillen en de taalbarrière, maar de financiële ongelijkheid gaat veel dieper. Voordat we het over integratie kunnen hebben, moeten internationale en Nederlandse studenten een gelijke levensstandaard hebben’, aldus Winkel.

Niet alleen het aantal beschikbare studiebeurzen en de hoogte daarvan vindt ISEC een probleem, maar ook de informatieverschaffing vanuit de RU is volgens de partij gebrekkig. ‘Andere universiteiten verschaffen duidelijke en goede informatie voor internationals, de RU totaal niet’, aldus Winkel. ‘Hier heb ik ronduit onjuiste informatie gekregen’. Volgens Romy Bosvelt (28, Biomedical Sciences), de nummer twee van de partij, zijn veel pagina’s op de site van de RU niet beschikbaar in het Engels. ‘Het is vreemd dat de RU zegt zich in te zetten voor internationalisering, terwijl de praktijk te wensen over laat’, vindt Bosvelt.
Tweekoppige lijst
De partij is anderhalve week geleden opgericht, kort voor de aanmeldingsdeadline voor de verkiezingen. Inmiddels telt de partij twintig leden, waaronder de zeven bestuursleden en de twee verkiezingskandidaten. ‘We zijn realistisch over onze kansen als nieuwe, kleine partij’, motiveert Winkel de keuze voor een tweekoppige lijst. Naast Winkel staat alleen Bosvelt op de lijst. ‘14% van de RU bestaat uit internationals, maar hun stem wordt nauwelijks vertegenwoordigd in de USR’, vertelt Bosvelt over het belang van de nieuwe partij. ‘Ja, ik ben ook Nederlands’, geeft ze toe. ‘Maar ik kan wel een stem zijn voor internationals.’
Binnen enkele dagen publiceert de partij een compleet verkiezingsprogramma. De partij is niet geaffilieerd met de internationale studentenorganisatie AIESEC.