Home CultuurANS bezocht Top 10 Méér-dan-leuke kringlopen in Nijmegen

Top 10 Méér-dan-leuke kringlopen in Nijmegen

Kringloopwinkels in Nijmegen combineren sfeer, duurzame keuzes en eerlijke kansen. Waar de ene kringloop zich specialiseert in vintage kleding, verdiept de ander zich in herbruikbare snuisterijtjes. Welke lokale kringlopen zijn meer dan leuk én dragen bij aan een betere, duurzamere wereld? ANS zet ze voor je op een rijtje. 

10. Kilo Kilo

Kilo Kilo is de H&M van de kringloopwinkels. Hun houding is namelijk erg commercieel, zeker als je het vergelijkt met de andere winkels op de lijst. Ze besteden dan ook minder aandacht aan goede doelen. Dat is aan de ene kant een minpunt, maar deze keten maakt duurzame tweedehandskleding wel populair, met winkels verspreid over heel Nederland. Ze hebben vaak crusty dusty truien en net als bij H&M is een vlekje niet ongewoon. De kiloprijs is standaard 30 euro, wat zeker niet goedkoop is, maar deze prijs voor een opa-trui is beter dan toegeven aan de wegwerpmode-industrie. Hun anti-fast fashion imago is dan ook hun marketingstrategie. Kilo Kilo maakt duurzame mode toegankelijk voor het grote publiek.

prijs/kwaliteit: ★★★

aanbod: ★★

maatschappelijke waarde:

9. Fabrics and More

Fabrics and More is een klassieker als we het hebben over een vintage imago. De zorgvuldig geselecteerde kleding straalt, net als hun winkelinrichting, een sfeer uit die reikt van de jaren zestig tot negentig. Levi’s broeken verkopen ze in overvloed, net als flashy riemen en funky blouses. Prijzen liggen tussen de twintig en honderd euro per kilo. Dure stofjes krijgen een duurder kaartje, want er wordt ook gelabeld op stijl. Ondanks de soms duurdere prijs maakt het stijlvollere assortiment de winkel aantrekkelijker dan Kilo Kilo. Waar dat geld terechtkomt, is dan weer niet geheel duidelijk. Het wordt je als vintage-vlinder wel makkelijk gemaakt om hier te winkelen: ze nemen vaak bussen met kleding mee naar pop-up plekken zoals de Vasim. 

prijs/kwaliteit: ★★★

aanbod: ★★★

maatschappelijke waarde:

8. Books 4 Life

De vrijwilligers van deze boekenkringloop doen hun uiterste best om goed uitziende boeken een tweede leven in te blazen. Ondanks dat er alleen boeken verkocht worden, biedt de winkel een uniekere ervaring dan de kledingketens in dit rijtje. Rondsnuffelen in deze knusse kringloop, verscholen in iemands achtertuin, wordt beloond met boeken voor een paar euro! Je kunt hier Het Gouden Ei voor je geld kiezen, maar ook oma’s stamppotrecepten nalezen. De verhalen liggen voor het oprapen en de boekenwurm voelt zich hier zeker thuis. Hoewel er enkel boeken verkocht worden, verdient de winkel door haar bijzonderheid een plekje in de lijst. De stichting geeft het grootste deel van de opbrengst aan goede doelen, zoals Amnesty International en Oxfam Novib. Wij een boek, zij een bijdrage. Dat is winnen toch?

prijs/kwaliteit: ★★★★

aanbod: ★

maatschappelijke waarde: ★★★

7. Basta

In de Lange Hezelstraat zul je, als je de pop met de bodywarmer op het stoeltje naast het zijstraatje volgt, een knusse kringloopwinkel vinden. Basta heeft een kleinschalige, maar aantrekkelijke selectie van kleding en spulletjes voor een schappelijk prijsje. De vrijwilligers helpen je graag met het vinden van een hele outfit rond de twintig euro. Een trui met panterprint of juist een hoed met veren, je vindt hier iets speciaals. Basta steunt goede doelen met hun winst en organiseert af en toe een activiteit voor bezoekers. Een knus gitaaroptreden of een voorleesmiddag, Basta houdt de gasten geboeid.

prijs/kwaliteit: ★★★

aanbod: ★★

maatschappelijke waarde: ★★★★

6. Weggeefwinkel Koningsdaal

Radiatoren, waterkokers en feeënbeeldjes: allemaal gratis en voor niets. Dat klinkt bijna te mooi om waar te zijn, maar bij de Weggeefwinkel is het realiteit. ANS verdiepte zich al eerder in deze speciale ‘winkel’, waar iedereen vijf artikelen zomaar mag meenemen. Voor een volle tas kan je dus beter naar nummer vijf fietsen. De winkel geeft niet alleen spullen weg, maar heeft ook een verbindend karakter. Zo heeft deze kringloop een gezellige eettafel midden in de winkel, ingericht met thee en koffie waar buurtbewoners samen kunnen komen. Voor sommigen is dit een welkome ontsnapping aan de dure dagelijkse realiteit. Of je nu komt voor de gezelligheid of gewoon uit nieuwsgierigheid: iedereen mag een kijkje nemen. 

prijs/kwaliteit: ★★★★★

aanbod: ★

maatschappelijke waarde: ★★★★

5. Kringloopwinkel MARCEL

Deze schat ligt ver buiten het centrum verborgen. Bij binnenkomst word je begroet door een ruim assortiment aan meubels, glazen, platen, spulletjes en nog meer rommel. Al zigzaggend, en soms parkourend, door de lange rijen van aan elkaar gezette tafels met hebbedingetjes er op, ontdek je dat er hier voor ieder wat wils is. Sims 2-spelletjes, vogelbeeldjes, versleten koptelefoons, oma-blouses, maar ook authentieke sieraden met edelstenen. De sfeer heeft wat weg van een gezellige live-laugh-lovegarageverkoop. De prijzen zijn laag, maar de verwachtingen zeker niet! Hoewel de kleding geen haute couture-mode is, kan je hier zeker met een goede vondst vertrekken.

prijs/kwaliteit: ★★★

aanbod: ★★★

maatschappelijke waarde: ★★

4. Habbekrats

In het centrum van uitgaan en uitsmijters, bijna tegenover het Bascafé, zit het gezellige Habbekrats, voor al uw kleding en snuisterijtjes. Binnen vinden we een woonkamersetting waar je even op de bank mag ploffen als het kringlopen je onderhand te veel wordt. Bij binnenkomst vind je ook de ‘leuke meiden’ en ‘saaie mannen’ platendozen waar, laten we eerlijk zijn, iedereen weleens een foto van heeft gemaakt. De prijzen kunnen daarentegen soms duur uitvallen, soms wel twintig euro voor een set theekopjes. Dit maakt de winkel goed met zijn prachtige uitstraling: het is een hele ervaring om hier te kringlopen. Meer kunstsfeer en minder kitschachtig. Voor modieuze kleding en mooie hebbedingetjes is het bij Habbekrats raak. Denk daarbij aan kerstjurken, leren jasjes, uitbundige oorbellen en kleurrijke glazen vazen.

prijs/kwaliteit: ★★★

aanbod: ★★★★

maatschappelijke waarde:

3. Kringloopwarenhuis Het Goed Nijmegen

Natuurlijk mag deze grote speler niet ontbreken in de lijst. De keten zorgt met haar duurzame karakter voor werkgelegenheden voor mensen met afstand tot de arbeidsmarkt, maar ze is wel erg commercieel. Wellicht is het daardoor dat een winkelsessie bij Het Goed ietsje duurder is dan een gemiddeld ander kringloopbezoekje, maar het scheelt niet veel. Het Goed krijgt echter bonuspunten voor haar op kleur gesorteerde secties met spulletjes. In dit regenboogwalhalla vind je veel alledaagse hebbedingen: bedrukte T-shirts, wolbollen, analoge camera’s en bloemenborden. Met een ruime onder- en bovenverdieping heeft de winkel wel groot en klein goed in overvloed. Hun uitgebreide en wekelijks variërend assortiment biedt een leuk middagje kringlopen, ook op de kledingafdeling. Een van de weinige nadelen is dat je een poosje moet willen fietsen.

prijs/kwaliteit: ★★★

aanbod: ★★★★

maatschappelijke waarde: ★★

2. ReShare Store Nijmegen

Al honderd jaar een van de Nederlandse koplopers in kleding en textiel hergebruiken: de kringloop van het Leger des Heils. Naast dat ReShare uit een goed doel ontstaan is, steunt de winkel ook educatieprogramma’s voor scholen. Ondanks dat dit ook een keten is, houdt ReShare de prijzen lager dan Het Goed, Kilo Kilo en Fabrics and More. De kleding wordt gedoneerd en gesorteerd. De organisatie ondersteunt kwetsbaren door hen een werkplek te geven en de vrijwilligers bieden klanten graag een luisterend oor met een kopje koffie. De prijzen liegen er ook niet om: ze gaan eerlijk te werk. Stijlvolle juweeltjes haal je hier zeker uit de rekken. Voor een paar euro neem je, met een voldaan gevoel, diverse kledingstukken mee naar huis.

prijs/kwaliteit: ★★★★

aanbod: ★★★

maatschappelijke waarde: ★★★★

1. Stichting Overal

Na een heus avontuur vol schatzoeken, stranden we op een magische plek: een kringloop in een modern pand, met ramen zo hoog als het plafond. Stichting Overal vat de kern van het ‘kringlopen’ samen: een allround topper door het brede assortiment aan kleding, decoraties en meubels. Deze nummer één is open op woensdag en zaterdag, en lijkt daarmee op Harry Potter’s Kamer van Hoge Nood, die alleen verschijnt als je iets dringend nodig hebt. Stichting Overal is stukken goedkoper dan de ketens. Voor een paar euro heb je zowel kleding als snufjes in je mandje. Dankzij de inzet van vriendelijke vrijwilligers worden kleinschalige projecten, bijvoorbeeld in Tanzania, gesteund door het overgrote deel van de winst. Het grote pand is een perfect gebalanceerde kringloop, iets wat Stichting Overal uniek maakt in Nijmegen. Want wat blijkt, Stichting Overal is dus niet overal.

prijs/kwaliteit: ★★★★

aanbod: ★★★★

maatschappelijke waarde: ★★★★★

Wil jij deze kringlopen ook bezoeken? Volg deze route en neem zelf een kijkje.

Dit artikel verscheen eerder in ANS-krant 3

Laat een reactie achter

Gerelateerde artikelen