De studierente voor de pechgeneratie moet omlaag, heeft de Tweede Kamer vannacht besloten. De verlaging moet worden betaald met een versobering van een belastingregeling voor expats. Het is nog onduidelijk met hoeveel de rente zal zinken.
Een meerderheid van de Tweede Kamer stemde voor een motie van Kamerleden Lisa Westerveld (GL-PvdA) en Stieneke van der Graaf (ChristenUnie), die het kabinet opriep de rente te bevriezen op het niveau van 2023. Gisteren was de laatste dag waarop de Tweede Kamer in huidige samenstelling werkzaam is, voordat de Kamer met reces gaat om zich voor te bereiden op de aankomende Tweede Kamerverkiezingen.
De verlaging moet gefinancierd worden met een amendement op de belastingwet, gezamenlijk ingediend door Kamerlid Pieter Omtzigt, GL-PvdA, Volt en ChristenUnie. Ook dat voorstel werd gisternacht met een meerderheid aangenomen. Met dit amendement wordt de belastingkorting voor expats, de zogeheten 30%-regeling, versoberd. In de huidige situatie hoeven expats vijf jaar lang geen inkomensbelasting te betalen over de bovenste 30% van hun inkomen. Door dit amendement, dat bindend is, zullen expats niet meer vijf jaar lang 30% korting krijgen, maar wordt de korting afgebouwd naarmate ze langer in Nederland zijn. Ook buitenlandse werknemers van universiteiten maken gebruik van deze regeling.
Geen 0%
Met de verandering van die regeling moet zo’n 200 miljoen euro vrijkomen voor de verlaging van de studierente. Het is echter nog onduidelijk hoe hoog het rentepercentage precies zal worden. Demi Janssen, voorzitter van het Interstedelijk Studenten Overleg (ISO): ‘De onthulling van de prijs moeten we nog even afwachten, maar we hebben goede hoop dat deze compensatie in het voordeel van studenten zal uitvallen.’ Zelf stemde Kamerlid Pieter Omtzigt tegen de motie van Westerveld en Van der Graaf, omdat hij twijfels had of 200 miljoen euro genoeg was voor de renteverlaging.
Voor een motie afkomstig van de SP en D66, die de regering opriep om de rente algeheel af te schaffen, was geen meerderheid. Janssen reageert teleurgesteld. ‘De rente op 0% vastzetten was een enorme verlichting geweest voor leenstelselstudenten.’
Eerder werd duidelijk dat de rente op studieschuld zonder ingrepen vijf keer over de kop zou gaan. Woensdag protesteerden studenten hiertegen in Den Haag.