Home Artikelen USR eist langere openingstijden voor UB, Refter en Cultuurcafé

USR eist langere openingstijden voor UB, Refter en Cultuurcafé

De Universitaire Studentenraad (USR) wil de openingstijden van het Cultuurcafé, de Refter, de Universiteitsbibliotheek (UB) en de overdekte fietsenstallingen verruimen. Zo wil ze levendige avonduren op de campus stimuleren en studenten goed faciliteren. De universiteit werkt aan een plan voor de verruiming.

Op verzoek van de USR gaat de Radboud Universiteit (RU) aan de slag met een plan om de openingstijden van verschillende campusfaciliteiten te verruimen. In een notitie die de USR aan het CvB heeft voorgelegd pleit de studentenraad ervoor dat de Refter minimaal een uur langer open blijft. Voor de andere campusfaciliteiten ziet de USR ook graag langere openingstijden, maar wordt geen specifiek aantal uur geëist.

Door de openingstijden te verruimen wil de USR naar de behoeften van studenten cateren. ‘Iedereen heeft andere voorkeuren in wat ze een prettige tijd vinden om te leren. Als universiteit moet je studenten daarin faciliteren’, stelt medezeggenschapslid Isa Witteveen. Daarnaast stimuleert een verruiming de levendige avonduren wat in lijn is met de wens van de RU voor een levendige campus. ‘Voor die levendige avonduren zijn meerdere dingen nodig, want alleen langere openingstijden voor de UB gaat niet helpen. Vandaar dat we een totaalpakket hebben opgesteld.’

Verruiming

In haar notitie adviseert de USR een verruiming van de openingstijden van een aantal campusfaciliteiten. Voor de Refter heeft ze een concreet voorstel, namelijk dat het restaurant om 20.30 haar deuren sluit in plaats van 19.30 en in dat extra uur ook avondeten wordt geserveerd. ‘Studenten die college hebben tot 19.15 kunnen zo ook nog avondeten op de campus’, legt Witteveen uit. ‘Daarnaast geeft dit ook meer ruimte voor studenten die tot laat studeren in de UB of gaan sporten in de avond’, staat in de notitie. 

Hoewel in de notitie enkel verruiming wordt geadviseerd voor het Cultuurcafé, de UB en de fietsenstallingen, heeft de USR wel ideeën over de specifieke invulling daarvan. Zo ziet ze het liefst dat de overdekte fietsenstallingen 24/7 open zijn zodat studenten hun fiets ten allen tijde veilig kwijt kunnen en studenten hun fiets niet hoeven te verplaatsen als ze ‘s avonds nog iets gaan drinken in het Cultuurcafé. Dit zou volgens de USR ook het probleem van overvolle fietsenstallingen tegengaan. Verder wil de studentenraad dat de UB tot middernacht open blijft in plaats van 22.00 met een eventuele verruiming in de tentamenperiodes. ‘Tot slot willen we als richtlijn dat het Cultuurcafé een uur later sluit dan de UB zodat je een studeersessie gezellig kan afsluiten’, vertelt Witteveen. 

Het is nog niet duidelijk of de verruiming alleen doordeweeks of ook in het weekend moet gaan gelden. ‘We kunnen misschien met een pilot in de weekenden testen of daar mensen op af komen’, zegt Witteveen. ‘We moeten nog samen met de universiteit kijken wat mogelijk is, welke plannen gelijk kunnen worden doorgevoerd en welke plannen een pilot vereisen’, vertelt ze. Er moet bijvoorbeeld worden gekeken of de kosten van het personeel in de avond en het langer verwarmen van de gebouwen in verhouding staan tot het aantal mensen dat gebruikmaakt van de faciliteiten in de avonduren. 

Behoefte van studenten

Een van de redenen om te pleiten voor verruiming van de openingstijden zijn de geluiden van studenten die aangeven hier behoefte aan te hebben, zodat ze op een rustige plek in de avonduren kunnen studeren en ze zich niet tijdens het leren hoeven te verplaatsen. ‘We hebben deze notitie samen met het college van assessoren geschreven die hebben aangegeven dat ze ook van studenten de vraag kregen of er naar verruiming kan worden gekeken’, legt Witteveen uit. De USR maakt zich geen zorgen over een eventueel verkeerd signaal wat langere openingstijden kunnen geven aan studenten. ‘Als de UB niet open is, kunnen studenten alsnog thuis in de avond gaan leren. Ik hoop dat iedereen daar zelf verstandige keuzes in kan maken’, zegt het USR-lid. 

1 Reactie

Strijder 11 april 2023 - 19:04

Het lijkt zo alsof de USR werkelijk iets te zeggen heeft. Maar moge het duidelijk wezen: de enige reden dat het CvB in dit geval naar de USR luistert, is omdat het in lijn is met de eigen plannen!

Antwoord

Laat een reactie achter

Gerelateerde artikelen