Home Artikelen USR is bezig met begroting voor gratis menstruatieproducten

USR is bezig met begroting voor gratis menstruatieproducten

door Delphine Broasca

Sinds vorig jaar kan je op de Radboud Universiteit (RU) maandverband en tampons kopen uit automaten op de campus. De Universitaire Studentenraad (USR) is echter bezig met het opstellen van een begroting voor het aanbieden van gratis menstruatieproducten om menstruatiearmoede tegen te gaan.

Op dit moment ligt er een basisplan, gemaakt door de vorige USR, klaar voor het gratis aanbieden van menstruatieproducten op de RU. ‘Wij nemen dit plan over en breiden het uit’, vertelt Rizka Simons, huidige voorzitter van de USR. ‘Zo zijn we bezig met het opstellen van een begroting.’ Het plan en de begroting zullen voor 18 oktober worden ingediend bij het Radboud Studentenfonds. Dit fonds zal het plan voor gratis menstruatieproducten beoordelen en implementeren als het wordt goedgekeurd. ‘Het kan zijn dat we na de toetsingsronde op 18 oktober nog wat moeten aanpassen, waardoor het plan mogelijk later in het jaar zal worden geïmplementeerd indien het wordt goedgekeurd’, legt Simons uit. 

Naast de begroting ziet de voorzitter nog meer punten waarop het aanbod kan worden verbeterd. ‘Het zou prettig zijn als de producten op de toiletten liggen omdat dat de meest laagdrempelige manier is om de menstruatieproducten te gebruiken’, zegt ze. ‘Daarnaast kan het aanbod uitgebreider. Op dit moment is de keuze voor verschillende soorten producten namelijk beperkt’, gaat Simons verder. De voorzitter zou graag zien dat er bijvoorbeeld ook nachtmaandverband en inlegkruisjes worden aangeboden. 

Belang

De USR wil de universiteit stimuleren om gratis menstruatieproducten aan te bieden omdat ze ongelijkheid zien. ‘Menstruatieproducten zijn hartstikke duur en sommige studenten hebben daar geen geld voor’, stelt Simons. ‘Het is heel vervelend als je vijf dagen lang niet naar buiten durft te komen omdat je deze producten niet kan betalen.’ Met het gratis aanbod hoopt de USR dit te voorkomen.

De voorzitter vindt dat de RU zeker verantwoordelijk is voor dit aanbod. ‘Als iemand vijf dagen niet naar colleges komt vanwege ongesteldheid, kan dit invloed hebben op de studieresultaten van deze persoon.’

Samenwerkingen

Niet enkel de RU draagt de verantwoordelijkheid voor het probleem van menstruatiearmoede. ‘Een samenwerking met de gemeente en andere organisaties zou goed zijn’, aldus Simons. Er worden verschillende vergaderingen opgezet waarin dit onderwerp kan worden aangekaart en breder kan worden aangepakt ‘We hebben ten eerste een kernvergadering met de grootste instanties van Nijmegen, zoals de politiek, de RU, de HAN en het ROC’, vertelt de voorzitter. ‘Daarnaast zijn er ledenvergaderingen met betrokken partijen voor de desbetreffende besproken thema’s. Tot slot zijn er studenten-stad-bijeenkomsten, waar iedereen welkom is’, zegt ze. 

‘Als USR proberen we het beste te doen en dat is voor nu een aanvraag bij de universiteit’, licht Simons toe. Om de begroting op te stellen nemen we contact op met Stichting Armoede. Deze stichting houdt zich ook bezig met het tegengaan van menstruatiearmoede. ‘Zij weten dus goed welke kosten het gratis aanbod met zich meebrengt, wat kan helpen bij de aanvraag op de RU’, sluit ze af. 

Laat een reactie achter

Gerelateerde artikelen