Home Artikelen Vakbonden presenteren alternatieve begroting

Vakbonden presenteren alternatieve begroting

door Delphine Broasca

Vanmiddag presenteren verschillende vakbonden een alternatieve begroting aan Ingrid van Engelshoven, minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap. Met de ingang van het nieuwe collegejaar willen de vakbonden aantonen dat er meer moet worden geïnvesteerd in het onderwijs. ‘Er is structureel 1,1 miljard euro extra nodig.’

Om vier uur vanmiddag overhandigen de vakbonden FNV Onderwijs & Onderzoek, Algemene Onderwijsbond, WOinActie, FNV Young & United, Landelijke Studenten Vakbond (LSVb), Promovendi Netwerk Nederland, Casual Leiden en 0.7 de alternatieve begroting op het Pieterskerkhof in Utrecht. Zij vinden namelijk dat er meer moet worden geïnvesteerd in het onderwijs. ‘We doen dit bij de start van het nieuwe collegejaar omdat het een symbolisch moment is’, stelt Ama Boahene, voorzitter van de LSVb. ‘Het is namelijk weer een jaar waarin studenten moeten lenen en docenten kampen met een hoge werkdruk.’

Begroting en prijzen

Investeringen die moeten worden gedaan volgens de vakbonden gaan over het afschaffen van het leenstelsel, geld voor docenten en onderzoek. ‘De alternatieve begroting toont aan dat er tenminste 1,7 miljard euro nodig is om ervoor te zorgen dat alle studenten schuldenvrij kunnen afstuderen’, vertelt de voorzitter. ‘Dit is niet eenmalig, want we zien graag dat de basisbeurs terugkomt’, voegt ze toe. Daarnaast vertelt de voorzitter dat er structureel 1,1 miljard extra nodig is om de kwaliteit van het onderwijs te verbeteren.

Om een beeld te schetsen van de problemen in het hoger onderwijs, worden er vanmiddag verschillende prijzen uitgereikt. ‘Er is bijvoorbeeld een prijs voor de universiteit die de slechtste contracten aanbiedt en een prijs voor de universiteit met het meeste massa-onderwijs’, zegt Boahene. Op deze manier hopen de vakbonden te laten zien dat de nood voor extra investeringen hoog is. 

Huidige problemen

‘Op dit moment gaat de kwaliteit van het onderwijs naar beneden. Dat is te zien aan de werkgroepen en colleges die steeds groter worden, aan de hoge werkdruk van docenten en de afname van persoonlijke begeleiding van studenten’, zegt Boahene. 

De voorzitter hoopt op een positief effect van de alternatieve begroting. ‘Op prinsjesdag zullen we zien hoe ons voorstel heeft uitgepakt’, sluit ze af. 

Laat een reactie achter

Gerelateerde artikelen