Home Artikelen Vakbonden voeren actie voor verhoging basisbeurs en compensatie pechgeneratie

Vakbonden voeren actie voor verhoging basisbeurs en compensatie pechgeneratie

door Sophia van Engelshoven

FNV Young & United en de Landelijke Studentenvakbond (LSVb) pleiten voor een verhoging van de basisbeurs, een basisbeurs voor alle studenten en een betere compensatie voor de pechgeneratie. Gistermiddag vroegen ze hier aandacht voor middels een toneelstuk waarin een student uit de pechgeneratie werd berecht.

Maandagmiddag werd in TivoliVredenburg in Utrecht door acteurs een rechtszaak nagespeeld tussen de staat en een student uit de pechgeneratie die werd veroordeeld tot 35 jaar schuld en geen mogelijkheid tot het aanvragen van een hypotheek. Dit was een actie van FNV Young & United en de LSVb waarmee de vakbonden aandacht vragen voor de compensatie van studenten uit de pechgeneratie. Die compensatie vinden ze namelijk veel te laag. ‘Wij willen dat studenten zonder basisbeurs worden gecompenseerd voor wat ze hadden gekregen met de basisbeurs voor 2015’, vertelt Yasmin Ait Abderrahman, voorzitter van FNV Young & United. 

Daarnaast willen de vakbonden met de actie aandacht vragen voor studenten die ook met de nieuwe regeling buiten de boot vallen. Studenten die vier jaar of langer studeren hebben namelijk geen recht op de basisbeurs die vanaf volgend studiejaar weer in gaat. ‘We willen dat alle studenten vanaf september een basisbeurs krijgen’, zegt Ait Abderrahman. Die basisbeurs moet volgens de vakbonden ook worden verhoogd. ‘Met het huidige voorstel moeten studenten zich nog steeds diep in de schulden steken om rond te komen’, legt de voorzitter uit. De bonden pleiten daarom voor een structurele verhoging van de beurs. 

Actie 

De actie van de vakbonden was een toneelstuk waarin een student ervan werd beschuldigd in 1998 te zijn geboren en te hebben gekozen om te studeren in de periode van het leenstelsel. Dit zou zijn eigen verantwoordelijkheid zijn waardoor hij werd veroordeeld tot 35 jaar schuld. Met de actie wilden de vakbonden laten zien hoe oneerlijk de situatie is voor studenten uit de pechgeneratie. 

De actie wordt gevoerd in aanloop naar het Tweede Kamerdebat over het wetsvoorstel voor de nieuwe basisbeurs en de compensatie voor de pechgeneratie. Met deze actie hopen de vakbonden voor het debat duidelijk te maken dat de pechgeneratie beter moet worden gecompenseerd en dat de basisbeurs voor alle studenten moet zijn.

Ait Abderrahman benadrukt dat FNV Young & United blij is met de herinvoering van de basisbeurs. ‘Dat is ook een verdienste van alle studenten die de afgelopen jaren via bijvoorbeeld onze #nietmijnschuld-campagne van zich hebben laten horen.’ Het bedrag van de basisbeurs is echter te laag om te kunnen spreken van een schuldenvrije basisbeurs, wat wel een eis van de vakbonden is. ‘Vanaf september is er een tijdelijke verhoging van de basisbeurs vanwege de inflatie. Dat is mooi, maar die verhoging moet structureel zijn. Anders moeten studenten zich alsnog in de schulden steken’, zegt de voorzitter. ‘Als we de grote maatschappelijke uitdagingen van onze tijd het hoofd willen bieden, dan hebben we goed opgeleide mensen nodig die niet tot hun nek in de schulden zitten’, aldus Joram van Velzen, voorzitter van de LSVb.

Ongelijkheid

De voorzitter van FNV Young & United geeft aan dat het gaat om een opeenstapeling van problemen voor een groep studenten. ‘Door de druk van het leenstelsel hebben studenten minder vaak een bestuursjaar gedaan of vrijwilligerswerk en gingen ze minder snel uit huis. Die ongelijkheid is er door het leenstelsel.’ De ongelijkheid wordt volgens haar nog groter binnen een generatie door de lage compensatie van de pechgeneratie en doordat niet iedere student volgens de nieuwe regeling recht heeft op de basisbeurs. ‘Studenten die geen basisbeurs krijgen of hebben gehad, hebben straks een hogere schuld dan hun leeftijdsgenoten die dit wel hebben gehad’, vertelt ze. Met behulp van een voorbeeld legt ze de gevolgen hiervan uit: ‘Ze moeten concurreren met die leeftijdsgenoten op de woningmarkt. Als je een hoge schuld hebt, krijg je minder snel een hypotheek en moet je huren in de particuliere sector.’ Dit is duurder waardoor deze mensen hogere maandelijkse lasten hebben. ‘Dan krijg je een generatie waarin meer vermogensongelijkheid heerst en dat is zorgelijk.’ 

1 Reactie

Boze student 7 februari 2023 - 10:58

Wij worden keihard genaaid en de LSvB gaat een toneelstukje opvoeren? Wanneer grootschalig protest!

Antwoord

Laat een reactie achter

Gerelateerde artikelen