Home Artikelen Vanaf komend jaar dopingtesten aan RU – De Hooiberg

Vanaf komend jaar dopingtesten aan RU – De Hooiberg

door Redactie

Scherper dan De Speld en ook makkelijker te vinden: De Hooiberg. De nieuwsrubriek waar je zo doorheen prikt. Deze keer: Vanaf komend jaar dopingtesten aan RU.


Na de aangekondigde coronazelftesten openbaarde het bestuur van de Radboud Universiteit vandaag een plan om concentratie verhogende middelen van de baan te vegen. Vanaf aankomend studiejaar wordt met een bloedcontrole getest of deelnemers aan tentamens geen drugs hebben genomen.

Waar de coronazelftest nog vrijwillig is, wordt de dopingcontrole een verplicht ritueel voor alle studenten. De universiteit zet dit harde middel in om valsspelen bij tentamens te voorkomen. ‘Tijdens onze inzet van proctoring ervaarden we hoe chill het is om de tentamenomstandigheden van studenten volledig te controleren’, vertelt woordvoerder Riet Allin. ‘Nu dat ons voor het komende jaar door de neus werd geboord, willen we dit middel gebruiken.’  

Nijmeegse dealers zullen naar verwachting aardig te lijden hebben onder de maatregel: onder studenten is ‘pak een nak voor dit vak’ de afgelopen jaren eerder regel dan uitzondering geworden. Het gaat hierbij vooral om middelen als cocaïne, amfetamine en ritalin, die volgens onderzoek prestatiebevorderend bleken te zijn.

Student Lance Legstrong zegt dat zijn portie tentamenvoorbereiding nog steeds lijnrecht door de neus zal gaan. ‘Mijn dealer heeft gelukkig ook verdunners in zijn assortiment’, vertelt hij. Wanneer hij erop wordt gewezen dat er volgens interne bronnen ook wordt gesproken van een test op zogenaamde ‘drugsverhullers’ aan de universiteit, ziet hij nog maar een uitweg: ‘Ik ga denk ik maar in Tilburg studeren. In Brabant doen ze tenminste nog normaal over drugs.’

Laat een reactie achter

Gerelateerde artikelen