Home Artikelen Verkiezingen Universitaire Sanka Raad van start – De Hooiberg

Verkiezingen Universitaire Sanka Raad van start – De Hooiberg

door Tom Steenblok

Scherper dan De Speld en ook makkelijker te vinden: De Hooiberg. De nieuwsrubriek waar je zo doorheen prikt. Deze keer: Verkiezingen Universitaire Sanka Raad van start.

Vanaf eergisteren kunnen alle Radboudstudenten hun stem uitbrengen voor de Universitaire Sanka Raad (USR). Als de samenstelling is bepaald, zal dit orgaan alle kwesties rondom akka-demia op de Radboud Universiteit (RU) behandelen. Er doen twee partijen mee met de verkiezingen: AKKAraatd en assap. Deze partijen zullen de komende dagen hun beste billetje voor zetten om de harten van de Radboudstudenten voor zich te winnen.

Uit de verkiezingsprogramma’s van beide partijen blijkt dat de deelnemende partijen verschillende paden in hebben geslagen. Assap heeft er voor gekozen om op te komen voor de belangen van groeiende konten. Zij willen bijvoorbeeld meer apparatuur in het Radboud Sport Centrum en minder liften op de campus ter bevordering van de bilspieren. Daarnaast eisen zij meer voedsel met veel proteïnen in de Refter en gratis eiwitpoeder voor studenten. Assap-lijsttrekker Mark Buttschoten verklaart de ideologie achter hun keuze: ‘Het is belangrijk dat iedereen de kans krijgt om zich te ontwikkelen.’

AKKAraatd heeft haar zinnen in haar verkiezingsprogramma gezet op betere begeleiding voor grootkontbezitters. Zij willen bijvoorbeeld bredere zetels in de USR en in collegezalen. Ook moet er volgens hen meer ruimte tussen de stoelen, zodat grootkontbezitters niet met veel moeite tussen studenten hoeven te manoeuvreren. Zo stelt AKKAraatd-lijsttrekker Hugo van Breedasser dat hij geregeld ervaringen hoort van studenten die per ongeluk met hun achterwerk tegen dingen aan stoten. ‘Dat gun je natuurlijk niemand. Het is voor ons van het grootste belang dat we iedereen ondersteunen in hun carrière.’

De USR is opgericht naar aanleiding van de resultaten van een enquête, uitgezet door het College van Bestuur (CvB) van de RU. Daaruit bleek dat studenten een aantal kwesties onderbelicht vonden in de Universitaire Studentenraad. Na uitvoerig beraad heeft het CvB dan ook besloten dat de belangrijkste kwesties zullen worden behandeld door het nieuw verkozen orgaan. De verwachting is dat dit orgaan, net als de Universitaire Studentenraad, een hoop stront zal produceren. Het valt dan ook nog te betwijfelen of het de studenten een reet kan schelen wie deze verkiezingen wint.

De USR zal bestaan uit zestien zetels, waaronder vijf koepelzetels. Deze zetels zullen worden ingenomen door de tegenhangers van de koepelzetels in de Universitaire Studentenraad. Dit vanuit de redenering dat de achterwerken van bepaalde groepen studenten andere belangen hebben dan reguliere studenten. Deze zetels zullen bezet worden gehouden door de derrières van de vertegenwoordigers van de volgende vijf organisaties: het Billen Overleg Studentenverenigingen (BOS), Conten Op De Campus (CODC), International Seat Organisation Nijmegen (ISON), de Nijmegen aSS Raad (NSSR), en het Sanka Overleg Faculteitsverenigingen (SOFv). De Christelijke Studentenvereniging Nijmegen zag om religieuze redenen af van hun zetel in de USR, waardoor er negen in plaats van acht verkiesbare zetels zijn.

De stemprocedure voor deze verkiezingen zal daarnaast anders zijn dan voor de Universitaire Studentenraad. Het zal namelijk enkel mogelijk zijn om fysiek je stem uit te brengen. Dit zal louter mogelijk zijn op de bovenste verdieping van de Erasmustoren, welke op stemdagen enkel te bereiken is met de trap. Het CvB heeft hiervoor gekozen omdat zij van mening zijn dat ze niet vroeg genoeg kunnen beginnen met het aansterken van de bilspieren van de Radboudstudenten. Traplopen komt de beenspieren, en daarmee de billen, immers ten goede.

Laat een reactie achter

Gerelateerde artikelen