Home Artikelen Verkiezingsuitslag USR: AKKUraatd wint, maar zetelverdeling blijft gelijk

Verkiezingsuitslag USR: AKKUraatd wint, maar zetelverdeling blijft gelijk

door Sophia van Engelshoven

Vanmiddag werd de verkiezingsuitslag van de Universitaire Studentenraad (USR) bekend gemaakt in het Cultuur Café en via een livestream. AKKUraatd ontving dit jaar meer stemmen dan asap, maar de zetelverdeling is ook dit jaar weer gelijk. De opkomst was ten opzichte van vorig jaar hoog: 27 procent.

In totaal werden dit jaar 5055 stemmen uitgebracht voor de USR-verkiezingen. AKKUraatd ontving 2609 stemmen tegenover 2446 stemmen voor asap. Daarmee wint AKKUraatd deze verkiezingen, maar voor de zetelverdeling heeft dit geen gevolgen. Beide partijen wisten ieder opnieuw vier zetels te bemachtigen in de USR. ‘Ik ben blij dat wij als kleine studentenpartij binnen Nijmegen ons hebben kunnen handhaven met vier zetels’, vertelt Mark Bunschoten, lijsttrekker van asap. Ook Hugo van Bree, lijsttrekker van AKKUraatd, is tevreden met de uitslag: ‘Vier zetels is een prachtige prestatie.’ 

Hoge opkomst

De twee lijsttrekkers zijn vooral te spreken over de opkomst van dit jaar. De opkomst van 27% is hoog in vergelijking met vorig jaar toen het 23,7% betrof. ‘Ik ben erg blij met de hoge opkomst’, vertelt Bunschoten. Van Bree stemt daarmee in en voegt toe: ‘Het is belangrijk dat de studenten blijven stemmen, want dan kunnen wij ook zeggen dat we namens de studenten spreken.’ 

De opkomst is na de coronapandemie weer gestegen, maar nog niet op het niveau van voor de pandemie. ‘Toen lag het percentage rond de 35%’, vertelt Frank Kruijsbeek, adjunct secretaris Bestuurlijke en Juridische Zaken van het Ambtelijk secretariaat medezeggenschap. 

Samenwerking

De lijsttrekkers sluiten af met een vooruitblik op volgend jaar. ‘Ik denk dat we er samen een heel mooi jaar van gaan maken’, zegt Van Bree met een glimlach. ‘Dat weet ik wel zeker’, voegt Bunschoten daaraan toe.

Laat een reactie achter

Gerelateerde artikelen