Home Artikelen Verkiezingsuitslag USR: een gelijke zetelverdeling

Verkiezingsuitslag USR: een gelijke zetelverdeling

door Delphine Broasca

Vanmiddag werd de verkiezingsuitslag van de Universitaire Studentenraad (USR) bekend gemaakt via een livestream vanuit Berchmanianum. Asap verkreeg meer stemmen dan AKKUraatd, maar het aantal zetels is net als vorig jaar gelijk.

In totaal stemden er dit jaar 4582 studenten. AKKUraatd verkreeg hiervan 1933 stemmen en asap 2088. Dit resultaat leidde tot een verdeling van vier zetels voor beide partijen. ‘Ik ben heel tevreden over de uitslag’, geeft Isabelle Kik, lijsttrekker van AKKUraatd, aan. Ook Marie-Sophie Simon, de lijsttrekker van asap is positief: ‘We hebben hard gewerkt en zijn blij met de hoeveelheid stemmen.’ 

Lage opkomst

Ondanks de campagne die de beide partijen actief hebben gevoerd is de opkomst lager dan vorige jaren. Waar het opkomstpercentage vorig jaar 26,6% was, is dat dit jaar 23,7%. ‘We hadden gehoopt dat we meer studenten konden bereiken, want de vertegenwoordigen namelijk alle studenten’, stelt Kik. ‘Als we volgend jaar weer fysiek campagne kunnen voeren, lukt dat waarschijnlijk beter.’ 

Naast de invloed van corona, kwam de afgelopen week een aantal technische storingen voor, waardoor op meerdere momenten niet gestemd kon worden. Dit zou volgens Kik ook een mogelijke reden zijn van de lagere opkomst. Tijdens de livestream gaf de secretaris van het stembureau aan dat de oorzaak van de technische problemen niet duidelijk was. 

Komend jaar

De twee lijsttrekkers zijn positief over volgend jaar. ‘We zijn het eens over meerdere punten en ik verwacht een goede samenwerking. Ook hoop ik dat we al onze doelen kunnen behalen’, sluit Simon af. 

Laat een reactie achter

Gerelateerde artikelen