Home Artikelen Verlies predicaat voor katholieke studenten ‘dubbel’

Verlies predicaat voor katholieke studenten ‘dubbel’

door Naomi Habashy

Het verlies van het predicaat ‘katholiek’ van de Radboud Universiteit (RU) en het Radboudumc wordt onder katholieke studenten betreurd, maar komt niet als een verrassing. Dat zegt de oud-assessor van de Katholieke Studentenvereniging Nijmegen (KSN).


Joppe Hamelijnck, oud-assessor van de KSN, vertelt dat veel katholieke studenten de ontwikkeling rondom het verlies van het predicaat van de universiteit en het ziekenhuis ‘dubbel’ vinden. ‘Het predicaat was voor een deel van de katholieke studenten van enorme symbolische waarde voor de katholieke emancipatie in Nederland.’ De universiteit komt voort uit de katholieke gemeenschap, die lange tijd een onderdrukte minderheid vormde in het protestante Nederland. Sommige studenten hebben ook vanuit hun overtuiging gekozen voor een expliciet katholieke universiteit, omdat deze in lijn zou zijn met hun normen, waarden en tradities. ‘Dat dit nu niet meer officieel is, vinden we jammer.’

Aan de andere kant laat Hamelijnck weten dat het verlies van het predicaat al wel werd verwacht en bovendien ook terecht wordt gevonden door een gedeelte van de katholieke studenten. ‘Het begon al een hele tijd geleden met de studie Theologie.’ De universiteit wilde daar meer haar eigen invulling aan geven die niet in lijn was met de katholieke traditie. De katholieke kerk erkende de opleiding daardoor niet meer. Daarna volgde het bestuur van de universiteit een meer seculiere lijn. Daar komt het geschil tussen het bestuur van de stichting en de bisschoppen bovenop. ‘We wisten al een tijdje dat het eraan zat te komen’, aldus Hamelijnck.

Laat een reactie achter

Gerelateerde artikelen