Het Vierdaagse-evenement Festival Op ’t Eiland op Veur-Lent stopt vanwege de te hoge kosten. Het festival vindt jaarlijks plaats en kon de afgelopen tien jaar overleven door subsidies en hulp van evenementenbureau ACBN. Door de grote bekostigingsrisico’s is uiteindelijk besloten om de stekker eruit te trekken.
In 2012 werd de eerste editie van Festival Op ’t Eiland door programmeringsorganisatie De Schoenfabriek en Lindenberg Cultuurhuis met groot succes georganiseerd. Bezoekers konden kijken naar concerten, internationaal straattheater en dansvoorstellingen. Ook kon er worden genoten van drankjes op het strand en diverse attracties. Het festival leidde wel meteen verlies. Met hulp van eetcafé De Plak, evenementenbureau ACBN en andere fondsen heeft het festival toch tien jaar het hoofd boven water kunnen houden. Nadat in 2022 opnieuw verlies werd gedraaid is besloten om te stoppen met het evenement.
Verlies
Het festival kreeg hoge waarderingscijfers en zorgde volgens Antwan van Horik, directeur van De Schoenfabriek voor ‘de juiste sfeer en beleving.’ Hiermee kon het festival echter niet worden gered. ‘Het programma kost nou eenmaal veel geld. Als je de artiesten fair-pay wil betalen en daarnaast ook een hele productie als personeel, geluid, licht, podia, overkappingen en meubilair moet bekostigen, dan kom je niet rond’, stelt Van Horik. Deze productie moet namelijk met de horeca-inkomsten worden betaald maar die inkomsten zijn onvoldoende. Na twee coronajaren werd in 2022 een bescheiden herstart gemaakt. Deze editie leidde volgens de organisatoren tot een verlies dat met de opgebouwde reserves kon worden betaald. ‘Nu de kosten zijn gestegen, subsidies zijn weggevallen en de reserves op zijn, kan het festival niet doorgaan’, aldus Van Horik.
Ten einde
De organisatie heeft naar diverse oplossingen gezocht, maar geen uitweg gevonden. ‘Voor de continuïteit is structurele subsidie noodzakelijk’, zegt de organisatie. ‘Het lukt niet om dit festival te financieren met de horecaomzet als enige geldpot’, gaat Van Horik verder. ‘Het is erg zonde dat de Vierdaagse nu een culturele oase minder heeft.’ Lindenberg Cultuurhuis en Stadsschouwburg Nijmegen zijn op zoek naar een nieuw concept zodat er een nieuwe culturele oase bijkomt.