Home Artikelen Viering 100-jarig bestaan RU van start

Het is feest op de Radboud Universiteit (RU): de lustrumweek is officieel begonnen. Met tal van ludieke acties, gerenommeerde gastsprekers en bekende artiesten levert de RU een uitgebreid programma voor haar 100ste verjaardag. 

Op 17 oktober 2023 bestaat de RU honderd jaar. Om op te warmen voor de echte Dies Natalis organiseert de RU deze week een groot scala aan activiteiten voor haar studenten, onderzoekers en medewerkers. Zo worden er belangeloze acties georganiseerd die zijn bedacht en uitgevoerd door de studenten en medewerkers van de universiteit en worden basisschoolleerlingen uitgenodigd op het stadseiland Veur-Lent om kennis te maken met de verschillende onderzoeken die plaatsvinden rondom dit gebied. Daarnaast wordt de campus donderdagmiddag omgetoverd tot een festivalterrein en wordt de week afgesloten met een wetenschaps- en muziekfestival in Doornroosje. 

100 Radboudgebaren

Gedurende de lustrumweek organiseren de RU samen met haar studenten en medewerkers 100 Radboudgebaren. Verspreid over de gehele stad bieden verscheidene verenigingen, organisaties en individuen belangeloze acties aan, zoals een pianoconcert, een film- en debatavond en een creatieve workshop. Martine Zwets, adviseur onderzoekscommunicatie bij de RU, kwam met dit initiatief om de stad iets terug te geven. Hoewel ze niet zeker wist of er heel veel animo voor zou zijn, stroomden de aanmeldingen naar eigen zeggen snel binnen. ‘Het is ongelofelijk mooi om te zien hoe studenten en medewerkers zich in willen zetten voor een cadeautje aan de stad’, aldus Zwets.

Festiviteiten

Op donderdag 11 mei vindt het Radboud Festival plaats op de campus met live muziek en sprekers, zoals Rutger Bregman en Maarten van Rossem. Dionne Aldus, een van de organisatoren van het festival, legt uit waarom er voor de afwisseling tussen lezingen en live muziek is gekozen: ‘Daarmee hopen we een groot publiek te trekken’. Daarnaast licht ze toe wat tot de keuze heeft geleid van de gekozen artiesten en sprekers. ‘We zijn op zoek gegaan naar mensen die goed passen bij het publiek. Zelf kijk ik vooral uit naar het optreden van Prins S. en de Geit en het interview van Sinan Can met Parweez Koehestanie.’

De dag na het festival wordt in Doornroosje Radboud Sounds gehouden, een evenement waar lezingen over de wetenschap achter muziek worden afgewisseld met het luisteren naar en het dansen op de muziek zelf. Op deze manier hoopt de RU om het publiek kennis te laten maken met muziek vanuit een nieuwe invalshoek.

Radboud Kids

Tot slot vond vandaag het wetenschapsfestival Radboud Kids plaats, waarvoor leerlingen van verschillende Nijmeegse basisscholen werden uitgenodigd op het stadseiland Veur-Lent. Daar hebben ze kennisgemaakt met verschillende thema’s waar de onderzoekers van de RU onderzoek naar doen. De RU hoopt met dit initiatief kinderen kennis te laten maken met de wetenschap en het werk dat zij hier doen.

Laat een reactie achter

Gerelateerde artikelen