Home Artikelen Volkskrantcolumnist en advocaat nieuwe toezichthouders RU

Volkskrantcolumnist en advocaat nieuwe toezichthouders RU

door Jochem Bodewes

De raad van toezicht (RvT) van de Radboud Universiteit (RU) is met de benoeming van voorzitter Merel van Vroonhoven en lid Jonathan Soeharno compleet. Vanaf 1 januari stonden er twee vacatures open, nadat de voormalige raad van toezicht van de RU en het Radboudumc in tweeën was gesplitst.


Van Vroonhoven, afgestudeerd in de Geofysica, heeft een rijke ervaring in de financiële wereld. Ze werkte tien jaar in de top van de ING en was bestuursvoorzitter van de Autoriteit Financiële Markten, een belangrijk toezichtsorgaan in de Nederlandse financiële wereld. Bovendien zat ze ook al in de RvT van de TU Delft, de universiteit waar ze zelf aan studeerde. Afgelopen september gooide ze haar persoonlijke roer echter compleet om door in plaats van de financiële topfuncties te starten met de PABO. Daarnaast schrijft ze sinds september columns voor de Volkskrant, waarin ze over haar bijzondere overstap schrijft. Over haar benoeming stelt ze op de site van de RU: ‘Ik vind het bijzonder eervol om de komende jaren als voorzitter van de raad van toezicht bij te mogen dragen aan de betekenisvolle missie van de Radboud Universiteit in een nieuwe fase in haar rijke geschiedenis.

Advocaat

Het andere nieuwe lid van de Raad van Toezicht is de UvA-hoogleraar Rechtsgeleerdheid Jonathan Soeharno, die zich zal ontfermen over de portefeuille Juridisch Domein en governance. Soeharno was begin deze eeuw al verbonden aan de RU als filosofiestudent. Naast zijn hoogleraarschap is hij advocaat en heeft hij nevenfuncties bij de Commissie Wetenschappelijke Integriteit van de UvA en het Ronald McDonald Kinderfonds. Ook Soeharno laat via de RU-site weten zich vereerd te voelen om betrokken te zijn bij het bijzondere punt waarop de RU zich nu bevindt. Na het verlies van het predicaat ‘katholiek’ heeft de universiteit immers een nieuwe identiteit in het verschiet liggen.

Waar Van Voornhoven door de zittende raadsleden werd gekozen, is Soeharno als kandidaat aangedragen door een commissie van de universitaire medezeggenschap. Rick Spierings, vicevoorzitter van de Universitaire Studentenraad, legt namens de Gezamenlijke Vergadering uit: ‘De commissie heeft bijzondere aandacht besteed aan de diversiteit met betrekking tot leeftijd, culturele achtergrond en gender. Vanzelfsprekend moest de kandidaat voldoende bagage hebben op bestuurlijk gebied, in het bijzonder het juridische domein.’

Zodoende kwam de commissie uit bij Soeharno. ‘Hij is toegankelijk én onafhankelijk, gaf blijk van betrokkenheid met betrekking tot de medezeggenschap en de Radboud Universiteit maar staat ook op voldoende afstand’, aldus Spierings.

Geen eisen van katholiciteit

Van Vroonhoven en Soeharno werden woensdag officiëel benoemd en zullen tot 2024 zitting nemen in de RvT. De raad was door de ontvlechting van de RU en het Radboudumc – en de bijbehorende verdeling van de toezichtsleden over twee raden – op zoek naar nieuwe gegadigden. Omdat de bisschoppen door een uistpraak van de Ondernemingskamer hun inspraak bij de benoeming van alle toezichthouders verloren, waren de nieuwe leden ditmaal snel gevonden. Ze hoeven immers niet meer aan de strenge eisen van katholiciteit te voldoen die de bisschoppen stelden. 

Gerelateerde artikelen

Laat een reactie achter