Home Artikelen Vooralsnog geen verlaging bindend studieadvies

Vooralsnog geen verlaging bindend studieadvies

door Mirthe Tetsch and Foto: Jetske Adams

Even leek het erop dat het voorstel om het bindend studieadvies (bsa) te verlagen niet controversieel zou worden verklaard. Dit zou betekenen dat het voorstel niet pas in een volgende kabinetsperiode behandeld zou worden. Niets bleek minder waar: het CDA had per ongeluk verkeerd gestemd. 

CDA-kamerlid René Peters erkent in het Parool dat er een fout is gemaakt door het CDA. Een fout die ze willen rechtzetten tijdens de eerst volgende procedurevergadering. Als hun verzoek hier door de commissie wordt ingewilligd, moet de Tweede Kamer opnieuw stemmen over het bsa. Dit zou dan gebeuren op 26 september. 

Studentenwelzijn

Voor veel studenten komt de blunder van het CDA als een donderslag bij heldere hemel. Veel van hen waren blij met de verlaging van bsa. Zo lieten een aantal studenten eerder aan ANS weten het bsa veel stress opleverd. De verlaging zou voor hen ‘de nodige druk van de ketel’ hebben gehaald. Ook de Landelijke Studentenvakbond (LSVb) liet in een persbericht weten de verlaging van het bsa als een ‘cruciale stap voor het verminderen van van de prestatiedruk en een inverstering in het welzijn van studenten’ te zien. Naar aanleiding van de controversieelverklaring laat voorzitter Elisa Weehuizen in het Parool weten dat het CDA studenten nu ‘enorm hard laat zakken’.

Halvering 

Het voorstel om het bsa te verlagen kwam van minister Dijkgraaf (D66), met als doel het verlagen van de werkdruk voor studenten. Met het nieuwe bsa zouden studenten op het hbo en wo dertig studiepunten nodig hebben om door te gaan naar hun tweede jaar, in plaats van de zestig studiepunten die nu nog nodig zijn. Naast deze concrete maatregel, bevat het plan ook nieuwe richtlijnen voor onderwijsinstellingen. Zo zou het verplicht worden om in gesprek te gaan met studenten die hun bsa niet dreigden te halen en moesten zij volgens het nieuwe plan tijdig worden geïnformeerd over uitzonderingen bij persoonlijke omstandigheden. Dit voorstel lijkt nu dus over de verkiezingen te worden heengetild.

Laat een reactie achter

Gerelateerde artikelen