Home Artikelen Vraagtekens: Hypocriet

Is het alledaagse wel zo alledaags? Daar zet PPS-student Madelief zo haar vraagtekens bij. Juist in de dagelijkse studentensleur vindt ze altijd wel een filosofische gedachte of politieke bevinding. Een open blik en een korreltje zout zijn geadviseerd.

De vakantie begon en was na een eeuwigheid plotseling weer voorbij. Ik was mijn eerste blik op Brightspace nog aan het uitstellen, toen ik een appje kreeg met de vraag of ik al iets voor mijn eerste column had bedacht. Een lichte paniek kwam in me op. Ineens moest ik nog beginnen aan een scherpzinnige, filosofische en maatschappelijke column. Hoewel ik als PPS-student continu druk ben met filosofie en politiek, moet ik toegeven dat ik me deze vakantie niet zoveel met maatschappelijke vraagstukken heb beziggehouden. Op de buitenlandse snelweg leek de vraag of de toiletten bij het eerstvolgende tankstation wel schoon zouden zijn belangrijker.

Het is niet alsof er niets is gebeurd deze zomer: natuurrampen overspoelden de wereld, nieuwe politieke partijen werden gevormd, en overal werd je achtervolgd door die mug shot van Trump. Ik schaam me een beetje dat ik het niet allemaal heb bijgehouden. Het voelt nogal hypocriet om een schooljaar kritische politieke essays te schrijven en dit vervolgens allemaal achter te laten voor mijn vakantie. En dan ben ik ook nog met het vliegtuig weggeweest. Maar is die hypocrisie nou echt zo erg?

Op mijn studie leer ik duizenden theorieën over ethisch handelen. Neem bijvoorbeeld filosoof Peter Singer: volgens hem moet je altijd voor het goede kiezen en het slechte voorkomen als je die mogelijkheid hebt, dat is de enige manier om ethisch te handelen. Ik kan dus niet anders dan me schuldig voelen wanneer ik toch een keer een fast fashion kledingstuk koop of geen biologische melk drink. Ook onbezorgd op vakantie gaan zonder me druk te maken over alle onrecht in de wereld is niet goed. Als ik immers om mensenrechten, dierenwelzijn of het milieu zou geven, dan zou ik hier toch altijd rekening mee moeten houden? Wanneer je ook maar één politieke mening verkondigt, moet je alles wat je doet en zegt hierop aanpassen. Anders is je mening niets meer waard. Dat je intenties goed waren doet er niet toe.

‘Wees liever goed hypocriet, dat is beter dan consistent slecht.’

Hoewel ik mijn eigen hypocrisie niet prettig vind, zit het me ook niet lekker dat alles waarvoor ik probeer te staan meteen wordt weggeschoven als ik me er niet honderd procent aan houd. Ik ben het niet eens met Peter Singers theorie. Af en toe bewust ethisch handelen is beter dan dit helemaal nooit doen. Iemand veroordelen omdat diegene niet perfect is gaat de wereld niet mooier maken, het weerhoudt mensen alleen maar ervan om überhaupt het goede te proberen. Het goede doen moet ook menselijk zijn. Vandaar dat ik zeg: wees liever goed hypocriet, dat is beter dan consistent slecht. Nu het academisch jaar echt is begonnen, vergeef ik het mezelf wanneer ik met een beker sojamelk, maar in een H&M-trui, mijn columns schrijf.

Dit artikel verscheen eerder in ANS-krant 2.

Laat een reactie achter

Gerelateerde artikelen