Home Artikelen VSNU presenteert handreiking intimidatie wetenschappers

VSNU presenteert handreiking intimidatie wetenschappers

door Delphine Broasca

Vanmiddag om twee uur introduceert de Vereniging van Universiteiten (VSNU) de handreiking Aanpak bedreigingen en intimidatie van wetenschappers. Deze handreiking is bedoeld voor wetenschappers en universiteiten, zodat ze handvatten hebben om om te gaan met intimidatie.

Naar aanleiding van meerdere berichten van wetenschappers die worden bedreigd nadat ze in het publiekelijke debat hebben gesproken, lanceert de VSNU maandagmiddag de handreiking Aanpak bedreigingen en intimidatie van wetenschappers. Hierin staan handvatten voor de omgang met situaties waarin een wetenschapper slachtoffer is van intimidatie of bedreigingen. ‘Veel mensen weten namelijk vaak niet wat ze moeten doen in deze situaties’, aldus Willemijn Lamet, beleidsadviseur Integrale Veiligheid bij de VSNU. De VSNU hoop met deze handreiking bewustzijn te creëren voor dit soort situaties. ‘We hopen dat wetenschappers hierdoor vaker deze situaties durven aan te kaarten bij de leidinggevende of universiteit’, stelt Lamet.

Daarnaast komt de VSNU met een meldpunt. De vereniging wil namelijk naar geïntimideerde wetenschappers uitdragen dat ze er niet alleen voorstaan. ‘Je ziet dat met name mensen in een kwetsbare positie, bijvoorbeeld wetenschappers met een tijdelijk contract of die net zijn begonnen, niet goed weten waar ze terecht kunnen in een dreigende situatie’, legt Lamet uit. ‘Onder andere voor deze mensen is het meldpunt bedoeld. Wel benadrukt zij dat het belangrijk is om ook contact op te nemen met de betreffende universiteit wanneer intimidatie zich voordoet. 

Steunmaatregelen en trainingen

In de handreiking biedt de VSNU steunmaatregelen die kunnen worden genomen. ‘Deze zijn helemaal afhankelijk van de situatie’, vertelt Lamet. ‘In sommige gevallen wordt er nog een keer gebeld naar de wetenschapper die slachtoffer is geweest, maar in andere gevallen moet coaching of beveiliging worden ingeschakeld’, legt ze uit. 

Naast de steunmaatregelen worden trainingen op universiteiten voorgesteld. Dit zijn bijvoorbeeld sociale mediatrainingen, waar intimidatie vaak voorkomt. ‘Dit zou gegeven kunnen worden aan beginnende wetenschappers of wetenschappers die naar buiten willen treden met hun onderzoek’, zegt Lamet. 

Intimidatie in coronatijd

De afgelopen tijd kreeg de VSNU steeds vaker berichten over intimidatie. ‘Op navraag kwamen we erachter dat alle universiteiten hiermee te maken hebben’, vertelt de beleidsadviseur. ‘Er was dus behoefte aan handelingsperspectief.’ Daarom is voor de zomervakantie besloten dat er een handreiking moest komen. ‘Daarnaast kregen we ook de indruk dat met name de intimidatie die zich online afspeelt tijdens corona is toegenomen’, legt ze uit. 

Betrokkenen

De handreiking is opgesteld vanuit de VSNU, maar er zijn veel partijen bij betrokken geweest. ‘We hebben gesproken met allerlei verschillende beroepsgroepen binnen universiteiten, zoals vertrouwenspersonen en diversity officers’, zet Lamet. Verder is samengewerkt met externe partijen. ‘Zo hebben we met journalisten gesproken omdat zij te maken hebben met soortgelijke problematiek.’ Ook is met slachtoffers zelf gesproken bij het opstellen van de handreiking.

Laat een reactie achter

Gerelateerde artikelen