Nederland mag vandaag naar de stembus voor de verkiezingen van het Europees Parlement. Waar er met de nieuwe coalitie veel aandacht is voor de Haagse politiek, lijkt Brussel een stuk verder weg. Hoe is dit voor de Radboudstudenten? ANS trok naar het stembureau in de Refter en ging op onderzoek uit.
Stemwijzers zijn ingevuld, medestudenten of ouders zijn geraadpleegd en als resultaat staat er in de Refter een bescheiden rij voor het stembureau. Donderdagmiddag rond twee uur zijn er volgens de stembureauleden al zo’n 900 stemmen uitgebracht. ANS ondervroeg studenten rond het stembureau over hun keuze voor het Europees Parlement en kwam er achter waar een paar van die stemmen naartoe zijn gegaan.
Links bolwerk
Huisgenoten Chris (23, Sociale Geografie) en Evelien (20, Culturele Antropologie) hebben allebei een stemwijzer gedaan en gaan tevens allebei op GroenLinks – Partij voor de Arbeid (GL-PvdA) stemmen. Ze weten niet of het uitmaakt of ze stemmen op iemand van PvdA of GroenLinks. ‘Misschien moeten we ons toch nog even inlezen’, zegt Evelien. In de rij bij het stembureau valt op dat zij niet de enigen zijn die voor deze partij hebben gekozen. Geschiedenisdocent Maarten (26) besloot ertoe na het kijken van een samenvatting van een verkiezingsdebat. Een groep Culturele Antropologie-studenten loopt ook de stemhokjes uit met een rode stip op de lijst bij GL-PvdA. Een heel doordachte stem lijkt het overigens niet te zijn. ‘Ik vind stemmen wel belangrijk, maar van Europa krijg ik gewoon niet zo veel mee’, zegt iemand uit het groepje. ‘De landelijke verkiezingen voelen ook veel groter, alsof je meer invloed hebt’, vult een ander aan. Joanne (22, Kunstgeschiedenis), weet nog niet precies waar ze op gaat stemmen maar heeft zich vooral ingelezen over de standpunten van partijen over Israël en Palestina. ‘Volgens mij zijn er twee partijen die de genocide structureel afwijzen: Partij voor de Dieren en SP. Daar ga ik dus tussen kiezen’, besluit ze.
Ook een rechts geluid?
Direct naast het stemlokaal zitten vier jongens aan een kantinetafel. Bij alle vier klinkt duidelijk een rechts geluid. Karsten (23, Bedrijfskunde) heeft de vorige verkiezingen op de Staatkundig Gereformeerde Partij (SGP) gestemd en zou dat blind weer doen. Sander (24, International Relations) twijfelt nog: ‘Uit mijn stemwijzer kwamen CDA (Christen-Democratisch Appèl, red.) en SGP. Aan het CDA vind ik het lastig dat ze in dezelfde Europese partij zitten als Orbán’. Dat het hier rechtse studenten betreft, wordt duidelijk uit Maartens reactie: ‘Wat is er mis met Orbán!?’ Drie van de vier weten echter nog niet of ze gaan stemmen. ‘Als ik er tijd voor heb misschien’, zegt Maarten (21, Bedrijfskunde). ‘Het komt maar een beetje tussendoor’, vult Karsten aan.
Gebrekkige voorbereidingen
Veel studenten noemen de stemwijzer als voorbereiding op hun keuze. Vrijwel iedereen blijkt deze te hebben ingevuld. Toch hebben sommige stemmers zich minder goed ingelezen dan ze hadden kunnen of willen doen. Chris had zich graag beter willen voorbereiden, vertelt ze: ‘Ik ben aan het afstuderen dus was ik er wel minder mee bezig dan ik had gewild’. Geografie, Planologie en Milieu-student Manon (19) gaat door haar gebrek aan voorbereiding helemaal niet stemmen. ‘Ik was bezig met mijn tentamens en nu ben ik te laat om me nog in te lezen’, laat ze weten. Dat haar stempas nog thuis ligt en ze het de moeite van het heen-en-weerfietsen niet waard vindt, helpt ook niet mee. De vier jongens in het Refterbankje hebben zich ook weinig in de verkiezingen verdiept. Daarom wil Maarten misschien niet stemmen: ‘Ik wil ook geen ongenuanceerde stem uitbrengen’. Sander besluit fel: ‘Je gaat toch gewoon stemmen? Al stem je blanco, dat is je plicht!’.
4 Reacties
Maarten’s opmerking ‘Wat is er mis met Orbán!?’, is niet rechts, maar anti-democratisch. Laten we dit gedachtegoed niet legitimeren door het rechts te noemen.
@Nora, orban is niet antidemocratisch hij komt gewoon op voor zijn burgers, mooie pik.
Rechts en anti-democratisch gaan anders heel goed samen. Afgelopen tweede Kamerverkiezingen werden de verkiezingsprogramma’s getoetst: maar liefst tien partijen voldeden niet aan de minimumnormen van de rechtstaat. Niet toevallig rechtste partijen: VVD, NSC, BBB, CDA, PVV, BVNL, DENK, FvD, JA21 en SGP. Zeker als het om extreem-rechtsen als Orban gaat is het heel goed om dit rechts te noemen: laten we extreem-rechts niet legitimeren door te doen alsof dit ook prima kan samengaan met democratie en rechtstaat.
misschien goed om te vermelden: Fidesz (Orbáns partij) heeft de EVP-fractie (waar het CDA in zit) verlaten.