Home Artikelen Waxinelichtjes als protest voor sluiting van asfaltcentrale in Nijmegen-West

Waxinelichtjes als protest voor sluiting van asfaltcentrale in Nijmegen-West

door Jip Meijers

Op woensdagavond staat er een protest gepland bij de Asfalt Productie Nijmegen (APN). Bewoners van verschillende wijken in Nijmegen-West en uit Weurt komen een waxinelichtje voor de poort van de asfaltcentrale plaatsen. Daarmee vragen ze aandacht voor de hoge uitstoot van de kankerverwekkende stof naftaleen.

Met het motto ‘VerLICHT ons van de Stinkfabriek’ zetten bewoners van Hees, Waterkwartier, Neerbosch-Oost, Kinderdorp Neerbosch en Weurt een symbolisch lichtje neer voor de asfaltcentrale in hun buurt. ‘Wij willen iedere inwoner van Nijmegen-West oproepen om een waxinelichtje in een jampotje te komen zetten voor de poort van de APN om aan te geven dat dit niet langer kan’, vertelt, Roel van Tiel, bestuurslid van de vereniging Dorpsbelang Hees. APN stoot namelijk zeventien keer meer van de schadelijke stof naftaleen uitstoot dan is toegestaan. Volgens Van Tiel veroorzaken lage concentraties naftaleen in de lucht al tot 30% meer tumoren bij proefdieren.

Kernpunten

Een van de belangrijkste kernpunten van het protest is volgens Van Tiel dat er snel en grondig in kaart moet worden gebracht wat kan worden gedaan om de asfaltfabriek te sluiten. ‘Vervolgens moeten er passende maatregelen worden genomen om de fabriek zo snel mogelijk te sluiten’, gaat hij verder. ‘Daarnaast is Nijmegen op dit moment zelf niet in staat metingen uit te voeren, daarom zou er meer middelen beschikbaar moeten zijn voor strakkere handhaving.’ Ten slotte vindt Van Tiel dat er op de langere termijn een brede discussie moeten komen over de wenselijkheid van een zwaar industrieterrein aan de rand van de stad.

Geen huidige maatregelen

Op dit moment worden er vrijwel geen maatregelen tegen de hoge uitstoot genomen, op een dwangsom van tienduizend euro na. ‘Daar ligt een bedrijf met een jaaromzet van anderhalf miljard echt niet wakker van’, zegt Van Tiel. Om meer politieke aandacht te vragen is dit protest daarom voorafgaand aan een raadsdebat over APN gepland. Er doen ook enkele raadsleden mee aan deze demonstratie.

Het protest is volgens Van Tiel geslaagd bij grote opkomst, maar zeker ook wanneer raadsleden het gevoel van de buurt en de kernpunten meenemen naar het raadsdebat. ‘De politiek is nu aan zet’, laat hij weten.

Laat een reactie achter

Gerelateerde artikelen