Home Artikelen Wetenschappelijke integriteit Nederland onderzocht

Wetenschappelijke integriteit Nederland onderzocht

door Jochem Bodewes

Onder alle onderzoekers in Nederland wordt met een enquête onderzoek gedaan naar de wetenschappelijke integriteit. Aan de hand van de uitkomst van het onderzoek wordt er mogelijk actie ondernomen om het wetenschappelijke onderzoek in Nederland te verbeteren.


De 40.000 universitaire onderzoekers die Nederland rijk is, kregen allemaal de National Survey on Research Integrity (NSRI) toegestuurd. Hun antwoorden moeten een beeld geven van de staat van de wetenschappelijke integriteit in Nederland. ‘De wetenschappelijke integriteit verwijst naar de principes en normen die tot doel hebben de validiteit en geloofwaardigheid van onderzoek te waarborgen’, legt Gowri Gopalakrishna, een van de academici die het initiatief namen voor dit onderzoek, uit. In de enquête worden onderzoekers gevraagd naar factoren die invloed hebben op het naleven van deze principes en normen, zoals hun onderzoeksmethoden, het vertrouwen in andermans onderzoek en de werkdruk. De uitkomsten van het onderzoek zullen worden aangegrepen om de integriteit van wetenschappelijk onderzoek in Nederland te bevorderen. Hoe dit concreet wordt bewerkstelligd, wordt dan bepaald door vertegenwoordigers van alle wetenschapsvelden – van geestes- tot natuurwetenschappen.

De initiatiefnemers voelden zich mede door de snelle publicaties van onderzoek tijdens de coronacrisis geroepen om wetenschappelijke integriteit onder de aandacht te brengen. Medisch onderzoek naar het coronavirus wordt zo snel mogelijk afgelegd en de resultaten worden gelijk, soms zelfs zonder peer-review, naar buiten gebracht. Wetenschappers kunnen daardoor direct voortbouwen op elkaars kennis over COVID-19. De integriteit van het onderzoek loopt hierbij wel gevaar, aangezien de haast bijvoorbeeld invloed kan hebben op de correcte toepassing van onderzoeksmethoden. ‘Dit vormt een grote uitdaging om ervoor te zorgen dat onderzoek wordt uitgevoerd volgens wereldwijde normen van wetenschappelijke integriteit’, stelden Gopalakrishna en een andere initiatiefnemer eerder al in een vakblad. De hoge druk die de laatste jaren op onderzoekers ligt om zoveel mogelijk artikelen te publiceren, is een soortgelijk gevaar voor de integriteit.

De enquête werd medio oktober gelanceerd en sluit half november. Naar verwachting worden de resultaten van het onderzoek in het tweede kwartaal van 2021 bekendgemaakt.

Laat een reactie achter

Gerelateerde artikelen