Home Artikelen Wetenschappers RU gaan komend weekend de barricades op tegen fossiele subsidies

Wetenschappers RU gaan komend weekend de barricades op tegen fossiele subsidies

Vanaf komende zaterdag gaat Extinction Rebellion (XR) de A12 permanent blokkeren totdat fossiele subsidies worden afgeschaft. Een aantal medewerkers van de Radboud Universiteit (RU) zal onder de naam Scientist Rebellion Nijmegen zaterdag en zondag deelnemen aan de protesten. ‘Neutraliteit is niet de ontkenner evenveel tijd geven als de wetenschapper.’

37,5 miljard euro. Zoveel geeft de Nederlandse overheid jaarlijks uit aan fossiele subsidies, volgens onderzoek van SOMO, Oil Change International en Milieudefensie. Een doorn in het oog van de activisten die zich aansluiten bij Extinction Rebellion. Scientist Rebellion Nijmegen riep enkele weken geleden hun collega’s en studenten op om zich ook aan te sluiten bij hun protest. 

Eisen

Scientist Rebellion, aldus woordvoerder Barbara Müller, universitair hoofddocent Behavioural Science en Communication Science aan de RU, is een groeiende groep, bestaande uit wetenschappers en academici van verschillende faculteiten. ‘Ik denk dat wetenschappers zich moeten uitspreken op het moment dat de wetenschappelijke kennis duidelijk is over een onderwerp.’ Op het gebied van de klimaatcrisis is er geen twijfel mogelijk, vervolgt Müller: ‘Al doe ik er zelf geen onderzoek naar, ik ben wel opgeleid om wetenschappelijke literatuur te beoordelen.’ 

De klimaatactivisten van XR stelden een aantal eisen op. Zo eisen ze transparantie van de Nederlandse overheid over het aantal fossiele subsidies, de afschaffing van de subsidies en in het verlengde daarvan rechtvaardig klimaatbeleid met burgerinspraak. Ten einde hun eisen ingewilligd te zien gaan zij over tot grootschalig protest, waarbij zij de A12 bij Den Haag aanhoudend zullen blokkeren. 

Rebellerende wetenschappers 

De laatste tijd vindt er discussie plaats over de neutraliteit van de wetenschap. Kan een wetenschapper die deelneemt aan dit soort demonstraties ‘neutraal’ zijn? Müller vindt van wel: ‘Op het moment dat cijfers en onderzoeken laten zien wat de stand van zaken is, dan is dat neutraal. Neutraliteit is niet de ontkenner evenveel tijd geven als de wetenschapper.’ Communiceren dat we moeten stoppen met fossiele brandstoffen is hierbij het feitelijke en dus neutrale verhaal, aldus Müller.

Afgelopen week organiseerde het collectief een training. Deelnemers werden hier wegwijs gemaakt over het ‘deelnemen aan geweldloze burgerlijke ongehoorzaamheidsacties’, zodat zij een geïnformeerd besluit kunnen nemen over eventuele deelname. ‘We hebben dat georganiseerd op de universiteit, omdat we wetenschappers zijn, maar het is geen officieel programma van de RU’, benadrukt Müller. 

Arrestaties 

De Haagse burgemeester Jan van Zanen (VVD) heeft laten weten geen toestemming te verlenen voor de aanstaande protestactie. Daarnaast moet de demonstratie die plaatsvindt ter ondersteuning van de blokkade op last van Van Zanen uitwijken naar de Laan van Reagan en Gorbatsjov, in plaats van het beoogde Malieveld. 

Bij eerdere blokkades van XR werden er soms honderden mensen opgepakt. De Nijmeegse student hoeft zich echter niet druk te maken over college-uitval, stelt Müller gerust: ‘Het is onwaarschijnlijk dat maandag nog veel mensen vastzitten.’

Wat zijn fossiele subsidies?

Volgens de definitie die de actievoerders hanteren zijn fossiele subsidies zijn (fiscale) regelingen van de overheid om de productie en het gebruik van fossiele brandstoffen (olie, gas en kolen) goedkoper te maken. Binnen subsidies vallen zowel de bedragen die de overheid ter ondersteuning aan een sector of bedrijf toebedeeld, als ook belastingvoordelen of andere voordelen die de overheid bedrijven of sectoren verleent waardoor de overheid inkomsten misloopt.

Lees hier een eerder interview met dr. Marjan Smeulders, onderzoeker microbiologie aan de RU en lid van Scientist Rebellion Nijmegen.

Laat een reactie achter

Gerelateerde artikelen