Home Artikelen Wist je dat… je hartslag bepaalt tot wie je bent aangetrokken?

Wist je dat… je hartslag bepaalt tot wie je bent aangetrokken?

door Leah van Oorschot

Duizendpoten hebben maar tientallen poten, er zitten meer bacteriën in je mond dan mensen op aarde en als je je rechteroog sluit kun je nooit over je rechterschouder kijken. In Wist je dat lees je weetjes waarvan je niet wist dat je ze wilde weten. Deze keer: Wist je dat je hartslag bepaalt tot wie je bent aangetrokken?

Door Valentijnsdag en etalages vol met rozen en hartjes begint er ook bij jou iets te kriebelen. Je wilt dolgraag een date vandaag, maar de coronapandemie weerhoudt je ervan om een potentiële partner in de kroeg tegen het lijf te lopen. Je besluit te gaan swipen. Je matcht met een ontzettend aantrekkelijk persoon en na de uitwisseling van een paar berichtjes besluiten jullie af te spreken. Je hebt ontzettend veel zin in de date, dit zou wel eens de ware kunnen zijn. Helaas valt de date vies tegen. Hoe komt het toch dat er van de klik die je online voelt zo weinig overblijft in het echt?

Hartkloppingen en zweethandjes 

Eliska Prochazkova, postdoctoraal onderzoeker aan de universiteit Leiden, vroeg zich hetzelfde af. Zij ontdekte dat aantrekkingskracht niet alleen gebaseerd is op uiterlijk en interesses, maar dat lichamelijke processen ook een belangrijke rol spelen. In dit onderzoek gingen twee mensen die elkaar niet kenden op date. Ze werden tegenover elkaar gezet met een scherm tussen hen in wat omhoog werd getakeld zodra de date kon beginnen. Op deze manier kon het gehele afspraakje vanaf de eerste indruk tot het afscheid worden vastgelegd. Tijdens het afspraakje werden er namelijk een hoop dingen gemeten, zoals lichaamstaal, hartslag en huidgeleiding: de capaciteit van je huid om elektriciteit te geleiden. ‘We zien vaak in de literatuur dat dingen zoals glimlachen, met je haar friemelen en de ander aanraken indicatoren zijn dat je de ander leuk vindt’, vertelt Prochazkova. ‘Wij vonden echter iets anders.’ 

‘We zagen dat een aantal lichamelijke processen synchroniseerden, wanneer het gesprek tussen twee potentiële partners goed verliep’, vertelt Prochazkova. Wanneer namelijk tijdens dit afspraakje de hartslag en de huidgeleiding van deze twee mensen waren gesynchroniseerd bleek er meer aantrekkingskracht tussen de proefpersonen te zijn. ‘Dit is een sterke indicatie dat er iets moois opbloeit tussen deze twee personen.’ Als jij en je date dus allebei bloedzenuwachtig met klamme handjes en een kneiter hoge hartslag op jullie afspraakje zitten, kan dit zomaar in je voordeel werken. ‘Ik zeg niet dat dit de enige indicatie is, maar er zit iets waardevols in deze fysiologische connectie’, voegt Prochazkova toe.

Tijd en emoties 

Dit synchronisatieproces van hartkloppingen en elektrische geleiding kost tijd. ‘Ondanks dat mensen vaak vrij snel een idee hebben of ze wel of niet op een tweede date willen gaan, zouden ze meer tijd moeten nemen om gevoel te laten groeien’, vertelt Prochazkova. ‘Als we dit zouden doen, kunnen we namelijk betere beslissingen maken over potentiële partners.’ Haar tip om oprechte connectie een kans te geven is dan ook om je dates wat langer te rekken en bewust aandacht te geven aan je gevoelens tijdens het afspraakje.

Wanneer jij je namelijk kwetsbaar opstelt, is je partner eerder geneigd dit ook te doen.

Hoewel het maken van een klik dus grotendeels onbewust gebeurt, heeft Prochazkova een tip om hier toch invloed over te hebben. ‘Een van de belangrijkste trucjes is om jezelf emotioneel open te stellen. Wanneer jij je namelijk kwetsbaar opstelt, is je partner eerder geneigd dit ook te doen’, zegt ze. ‘Dit kan tot succesvolle dates leiden aangezien emotionele connectie het synchronisatieproces versneld.’ Een toevoeging hieraan is dat deze emoties niet te hoeven worden opgewekt door een diepgaand gesprek. ‘Je kan dus iemand meenemen in de achtbaan of iets anders avontuurlijk doen omdat hier ook veel emoties naar boven komen’, vertelt Prochazkova lachend. 

Online daten 

Toch is het niet zo dat je online geen aantrekkingskracht kan voelen. Prochazkova stelt echter dat dit gevoel vaak is gebaseerd op een illusie. ‘Hoe meer laagjes sociale interactie wegstreept, hoe meer jij zelf invult over je tindermatch. Het kan zijn dat je verliefd wordt, maar je kan niet zeker weten of je verliefd bent op je tindermatch of op het ideaalbeeld dat jij van dat persoon hebt gecreëerd’, legt Prochzkova uit.

Je besluit de datingapp dan toch nog maar een kans te geven. Dit keer neem je je voor niet van te voren al vast te stellen dat dit de beste date ooit wordt, maar geef je je tindermatch daadwerkelijk een kans op een avontuurlijke date. Ondanks dat je weinig controle hebt over de synchronisatie van jullie hartslagen, heb je wel een mooi verhaal over hoe liefde nou daadwerkelijk werkt.

Laat een reactie achter

Gerelateerde artikelen