Home Artikelen Wist je dat… je reuk en gehoor ook bepalen wie je aantrekkelijk vindt?

Wist je dat… je reuk en gehoor ook bepalen wie je aantrekkelijk vindt?

door Eva Graaff

Duizendpoten hebben maar tientallen poten, er zitten meer bacteriën in je mond dan mensen op aarde en als je je rechteroog sluit kun je nooit over je rechterschouder kijken. In Wist je dat lees je weetjes waarvan je niet wist dat je ze wilde weten. Deze keer: Wist je dat je reukvermogen en gehoor ook bepalen wie je aantrekkelijk vindt?


Misschien is het lastig om je dit voor te stellen, maar voor corona was er een tijd dat je iemand ontmoette en je je aangetrokken voelde tot die persoon. Dat gebeurde zonder schermpje ertussen, geveeg naar links of rechts en zonder foto’s waarop je iemands aantrekkelijkheid alleen kon meten via hun uiterlijk. Je denkt misschien dat iemands uiterlijke en innerlijke schoonheid de enige factoren zijn die aantrekkingskracht uitstralen. Dan heb je het echter goed mis.

Uit onderzoek blijkt namelijk dat naast visie ook reukzin en gehoor een grote rol spelen in aantrekkingskracht. Deze drie zintuigen kunnen een indicatie geven van de aanwezige hormoonniveaus en de gezondheid van een persoon, die belangrijk zijn voor de voortplanting. Smaak en aanraking spelen een kleinere rol omdat die niet voorkomen bij een eerste indruk van een afstandje.

Reukzin – zin in wat je ruikt?

Verschillende onderzoeken wijzen er op dat door het ruiken van lichaamsgeur de neus in staat is om de volgende factoren onbewust te kunnen doorgeven aan het brein: sekse, persoonlijkheid, dominantie, vruchtbaarheid en zelfs leeftijd en gezondheid. Hiermee kan je zelfs ruiken of de ander verre familie is zodat inteelt kan worden vermeden, zo legt Ruddy Faure, een assistent professor in Sociale en Organisatie Psychologie aan het Behavioural Science Institute van de Radboud Universiteit, uit. Op deze manier stel je namelijk onbewust de gezondheid van mogelijke kinderen veilig. Dit is onderdeel van de genetische compatibiliteit: je kan door geur bepalen hoe erg je bij iemand past en hoe sterk jullie kinderen kunnen worden. Hieruit volgt het gevoel van aantrekkingskracht als je lichaam onbewust tevreden is met de factoren van de ander.

Men zoekt een zo verschillend mogelijk genotype voor optimale aanvulling op het eigen genenpakket.

De neus kan deze factoren zelfs nog veel beter onderscheiden dan de visie. Men zoekt een zo verschillend mogelijk genotype in de lichaamsgeur, voor optimale aanvulling op het eigen genenpakket. Een ander genotype komt bij de voortplanting goed van pas, omdat het kind dan kans heeft op een beter immuunsysteem. ‘We verwerken heel veel informatie onbewust’, aldus Faure. ‘We merken maar een klein deel van alles dat we eigenlijk constant aan het verwerken zijn.’ Hij vertelt ook dat reuk soms ook pas later aan de beurt komt, omdat men vaak eerst deodorant of parfum ruikt, waarvan de geur meestal bewust lekker wordt gevonden. De lichaamsgeur dringt pas later door, maar meestal onbewust, zo zegt Faure. De volgende keer dat je onzeker bent over je uiterlijk: niet doen! Het ligt waarschijnlijk gewoon aan je genetische compatibiliteit, die je date van de andere kant van de tafel kan ruiken.    

Een ‘zoetgevooisde stem

Naast geur, kan men aan stemgeluid meestal horen wat iemands sekse en leeftijd is. Bijzonder genoeg kunnen ook dominantie, emotionele staat, fysieke kracht en lichaamsgrootte blijken uit de stem. Dit zijn dingen die in het menselijk brein nog steeds geprogrammeerd staan als indicatoren van mannelijk- of vrouwelijkheid. ‘Mannen kunnen succesvoller zijn in romantische situaties als ze meer mannelijke trekken hebben’, stelt Faure.  Mannen met een lagere stem worden namelijk mannelijker gevonden, iets dat door de evolutie van de mens aantrekkelijker wordt gevonden. ‘Hetzelfde geldt voor vrouwen die meer vrouwelijke trekken hebben zoals een hogere stem’, legt Faure uit. Dit is enkel gebaseerd op onderzoeken binnen heteroseksuele relaties, er zijn nog geen onderzoeken gedaan die zich specifiek focussen op dit onderwerp binnen andere seksualiteiten. De persoonlijke elementen die uit de stem kunnen blijken zijn niet altijd even accuraat als wanneer deze door het reukvermogen worden bepaald.

Geen blik, maar een snufje op de toekomst

Onze oren, ogen en neus zijn allemaal dus tot veel in staat. ‘Alle zintuigen werken samen naar hetzelfde doel toe’, legt Faure uit. ‘Visie is het enige zintuig wat mensen niet onderschatten, we focussen op wat we kunnen zien en focussen minder op wat we kunnen ruiken of voelen.’ Men is gewend visie meteen bewust te gebruiken bij een eerste indruk van de ander. Waar reukzin en gehoor in hun eentje een redelijk goede indicatie kunnen geven van iemands positieve en negatieve eigenschappen, kan visie dit eigenlijk juist minder goed. Ontmoet die Tindermatch dus eerst maar in het echt, voordat je over jullie toekomst gaat fantaseren.

Laat een reactie achter

Gerelateerde artikelen