Home Artikelen Wist je dat… studenten sneller bevriend raken als ze hetzelfde aantal studiepunten halen?

Wist je dat… studenten sneller bevriend raken als ze hetzelfde aantal studiepunten halen?

door Eef van Bommel

Duizendpoten hebben maar tientallen poten, er zitten meer bacteriën in je mond dan mensen op aarde en als je je rechteroog sluit kun je nooit over je rechterschouder kijken. In Wist je dat lees je weetjes waarvan je niet wist dat je ze wilde weten. Deze keer: Wist je dat studenten sneller bevriend raken als ze hetzelfde aantal studiepunten halen?

Je gaat studeren aan de universiteit. Vol euforie zoek je een geestdodende bijbaan om alle diepvriespizza’s en shotjes te kunnen financieren. Kortom, het studentenleven kan beginnen! Aan je studie besteed je dan ook weinig tijd en aandacht met als resultaat dat je de enige uit je jaarlaag met alleen maar onvoldoendes bent. In een poging je verdriet te verdrinken, wil je naar de zoom-pubquiz van je favoriete café gaan. Dan kom je tot de realisatie dat je geen vrienden hebt om mee te nemen. Hoe kan dat nou? 

Je gebrek aan innige vriendschappen kan je verhelpen. Juist door wat minder tijd te investeren in de geliefde shotjes en méér tijd te investeren in studeren. Je leest het goed. Er is de laatste tijd steeds meer aandacht voor de rol van academische prestaties als prominente factor voor het sluiten van vriendschappen op de universiteit. Jasperina Brouwer en Maaike Engels, onderzoekers aan de Rijksuniversiteit Groningen, stelden eerder dit jaar dat je prosociale houding of gebrek daaraan samenhangt met hoe snel en innig je vriendschappen sluit. Dit bij uitstek als je hogere cijfers haalt omdat je dan vaker om hulp vraagt en zodoende ook meer vrienden maakt. 

Help je medestudent uit de brand

In brede zin betekent prosociaal gedrag het doen van dingen voor anderen zonder er iets terug voor te willen. Op de universiteit betekent dit bijvoorbeeld een medestudent helpen door hem of haar handvatten te bieden voor dat gevreesde statistiekvak. Met jouw statistiekkennis help je niet alleen het cijfer van je medestudent omhoog, je vergroot ook nog eens je vriendenkring. Studenten met een gelijk aantal studiepunten of mate van academische prestaties raken namelijk sneller bevriend. Logisch, vinden de onderzoekers, want zij vragen vaker om elkaars hulp en support. Dit vormt een stabiele basis voor een vriendschap. De resultaten gelden in ieder geval voor de in totaal 95 participanten van het onderzoek tijdens hun eerste jaar aan de universiteit in het pre-coronatijdperk. ‘Een vrij marginaal totaalaantal participanten om algemeen geldende conclusies aan te verbinden’, stelt onderzoeker Brouwer. ‘Het is dus zeker de bedoeling dat er vervolgstudies komen die vaststellen hoe repliceerbaar dit resultaat is.’

‘Met jouw statistiekkennis help je niet alleen het cijfer van je medestudent omhoog, je vergroot ook je vriendenkring.’

Helaas werkt het ook andersom. Studeer je minder en bied je minder hulp aan, dan heb je minder kans om vrienden te maken. Op de universiteit hebben nerds zodoende meer kans om vriendschappen te ontwikkelen dan lamlendige nietsnutten die hun studie verzuimen. Dus installeer een tweepersoons bureau, giet je vodka door de gootsteen en studeren maar. 

Verruil je vodka voor een tweepersoons bureau

Met zo’n prosociale attitude maak je niet alleen meer vrienden, maar begrijp je de stof zelf ook beter. Dat kan enorm handig zijn op je online tentamen. Daarnaast toonden de onderzoekers aan dat niet alleen hulp aanbieden helpt met het ontwikkelen van vriendschappen maar dat ook zelf om hulp vragen je studiegenoten kan inpalmen tot ware BFF’s. Dit werkt het beste wanneer je hulp vraagt aan een specifiek persoon en hier consequent in bent. Dit roept een positieve associatie op bij de om hulp gevraagde persoon. Het advies hierbij is om je schreeuw om hulp vooral te richten op medestudenten met een hogere sociale status, zo klim ook jij een stapje omhoog op de sociale ladder. ‘De goede mix voor vriendschap is dus anderen om hulp vragen, hoge cijfers halen en prosociaal zijn. Dus denk om elkaar, daarmee help je jezelf’, vertelt Brouwer enthousiast. 

Het sluiten van vriendschap op anderhalve meter

De bovengenoemde resultaten gelden echter niet wanneer er enkel sprake is van online college. Brouwer voegt daaraan toe dat de resultaten slechts toepasbaar zijn op studies met kleinere klassen en dus niet wanneer je met zeshonderd man in een collegezaal zit gepropt. ‘In coronatijd is het sluiten van vriendschappen bemoeilijkt’, vertelt ze, ‘er is enkel online contact dat vaak oppervlakkiger en minder intensief is dan face to face contact. Het onderhouden van netwerken wordt zo een bewuste en actieve taak.’

Daarnaast vertelt ze dat het in een online omgeving veel lastiger is om uit te maken wie goed presteert en wie prosociaal is. Hierdoor ontbreken belangrijke factoren voor een vriendschappelijke klik. Haar advies is om vooral whatsappgroepen te vormen waarin je elkaar om hulp kunt vragen. Zo kun je toch nog genoeg vrienden maken om zowaar zelf een zoom-pubquiz te organiseren én een voldoende te halen voor statistiek. 

Laat een reactie achter

Gerelateerde artikelen