Home Artikelen Woonprotest in Amsterdam: ‘Wonen is een basisrecht’

Woonprotest in Amsterdam: ‘Wonen is een basisrecht’

door Delphine Broasca

Aanstaande zondag om twee uur ‘s middags vindt het Woonprotest plaats in Amsterdam. Verschillende individuen en organisaties laten van zich horen. In het Westerpark zullen ze demonstreren voor voldoende en betaalbare huisvesting.

Met verschillende eisen staan de demonstranten zondag in het Westerpark. Een daarvan is de garantie voor voldoende en betaalbare huisvesting. ‘De woningmarkt wordt steeds krapper en ook voor studenten zijn bijna geen kamers te vinden’, vertelt Kayleigh Hofstede, voorzitter van Studentenvakbond AKKU. 

Doelen

Hofstede legt uit dat AKKU twee doelen heeft: een praktisch doel voor de korte termijn en een idealistisch doel voor de lange termijn. ‘Op dit moment willen we het probleem van huisvesting zichtbaar maken aan de politiek. Daarom gaan we protesteren’, legt ze uit. Op die manier hopen de demonstranten dat het onderwerp hoger op de politieke agenda komt. 

‘Op lange termijn willen we dat iedereen een fatsoenlijk huis heeft, dat betaalbaar is’, gaat Hofstede verder. Onder fatsoenlijk verstaat ze een ruimte die groot genoeg is, een redelijke huurprijs en een huisbaas die zorgt dat het huis is goede staat is. ‘In de huidige maatschappij klinkt dit utopisch, maar toch ben ik van mening dat wonen een basisrecht is. We moeten er daarom voor zorgen dat die utopie verandert in realiteit’, stelt de voorzitter.

Een landelijk probleem

In Amsterdam verwacht Hofstede een paar duizend man. ‘Hoewel ik hoop dat alle lagen van de samenleving worden vertegenwoordigd, verwacht ik toch dat er voornamelijk jonge mensen aanwezig zullen zijn’, zegt ze. ‘Zij zijn namelijk in nood.’ Hofstede ziet deze woningnood als een landelijk probleem, maar vindt ook dat de gemeente wat kan doen. ‘Ik wil altijd vertrouwen houden in de gemeente Nijmegen. Toch moet zij nu echt iets doen. De gemeente en de Radboud Universiteit (RU) zouden samen moeten werken op het gebied van studentenhuisvesting’, laat Hofstede weten.

De voorzitter verwacht niet dat het protest in Amsterdam een eenmalig protest zal zijn. ‘Uit verschillende steden komen geluiden over meerdere lokale protesten’, zegt ze. ‘Ook in Nijmegen hoor ik van politieke jongerenorganisaties dat ze protesten willen. Of dit daadwerkelijk zal gebeuren staat nog niet vast, maar ook hier begint het al te borrelen’, stelt Hofstede. 

Initiatief

In een eerder artikel van ANS stelde Carla Hoetink, historicus massaprotest aan de RU, dat er vaak een directe aanleiding nodig is om te gaan demonstreren. Volgens Hofstede is dit echter niet het geval. ‘Wel denk ik dat de coronacrisis de situatie op woningmarkt zichtbaarder heeft gemaakt’, legt de voorzitter uit.

‘De belangrijkste voorwaarde voor een protest is een organisatie die het initiatief neemt’, vertelde Jacquelien van Stekelenburg, hoogleraar Sociale Verandering en Conflict aan de Vrije Universiteit Amsterdam, in hetzelfde artikel. In tegenstelling tot de afwezigheid van de directe aanleiding is dit wel het geval: sinds de oproep van de actiegroep Het Woonprotest hebben vele andere organisaties zich aangesloten bij de demonstratie in Amsterdam.

Protesteerder Rikke Ponger, student Politicologie en Economie aan de RU
‘Ik sta zondag ook in het Westerpark voor de demonstratie omdat ik heb gemerkt hoe moeilijk het is als student om aan een kamer te komen. Vaak was ik een van de honderdvijftig man die op een kamer reageerde. Dat is gewoon niet meer te doen. Via de SSH& duurde het zelfs een paar maanden totdat ik eindelijk een kamer kreeg. Daardoor moest ik in de tussentijd weer bij mijn ouders wonen. Ook van mijn afgestudeerde vrienden hoor ik dat het vrijwel onmogelijk is om als starter op de woningmarkt terecht te komen. Daarom denk ik dat het goed is om te protesteren. Zo ziet de politiek namelijk waar mensen zich zorgen over maken. Toch ben ik wel pessimistisch over de daadwerkelijke uitvoering. We hebben immers al jarenlang een VVD-beleid. Ik verwacht dat we niet meteen een andere koers zullen varen. Toch hoop ik dat er maatregelen zullen komen die de huurprijzen betaalbaar maken en ervoor zorgen dat er plek komt voor mensen met een lager inkomen in de stad.’

Laat een reactie achter

Gerelateerde artikelen