Home Artikelen Vraagtekens: Xtc en havermelk

Is het alledaagse wel zo alledaags? Daar zet PPS-student Madelief zo haar vraagtekens bij. Juist in de dagelijkse studentensleur vindt ze altijd wel een filosofische gedachte of politieke bevinding. Een open blik en een korreltje zout zijn geadviseerd.

Studenten houden van een feestje. En studenten houden van drugs. Om mij heen is het niet ongebruikelijk om op een rave of technofeestje xtc of andere pepmiddelen te gebruiken, en daar heb ik zo mijn mening over. Laat ik duidelijk maken dat het me niets uitmaakt wat iemand in zijn eigen lichaam stopt. Wat me wel verbaast, is dat het zelfs de meest woke student blijkbaar niets interesseert wat de gevolgen zijn van deze vraag naar drugs.

Ik pleit dus voor meer bewustzijn bij het keta knallen. Want knallen, dat doet het, zo hebben we gezien in een Rotterdamse woonwijk eind januari. In het kort: drie doden, zeven woningen verwoest en nog tientallen zwaar beschadigd. In de garage onder het vernielde pand zijn vaten zoutzuur en aceton gevonden, duidend op een drugslab. Iedereen spreekt er schande van, maar kijkt niet naar zichzelf. Want laten we eerlijk zijn, de schadelijke gevolgen van drugsproductie zijn allang bekend. Liquidaties en explosies zijn in Nederland niet meer zeldzaam en de landen waar onze cocaïne geproduceerd wordt, veranderen in een narcostaat. Het drugsgebruik onder studenten blijft echter stijgen.

Maar gelukkig drink je havermelk.

Als student in een linkse bubbel vind ik het gedrag van mijn medestudenten al helemaal opmerkelijk. We houden ons elke dag bezig met mensenrechten, kopen tweedehands kleding, willen de politiek in en eten vegetarisch. Maar ook de zorgen over het milieu zijn toch niet zo belangrijk als het om ons vrolijke pilletje gaat. De Brabantse bossen zijn namelijk zeer geschikt als stortplaats voor drugsafval. Recent zijn in Halsteren werkzaamheden begonnen om de schade van zo’n afvalput te herstellen. Er was meer dan 2500 kubieke meter aan verontreiniging, dus moest er een gat van acht meter diep worden gegraven om stoffen als benzeen en aceton uit de bodem te verwijderen. Meer dan vierhonderd bomen van meer dan honderd jaar oud moesten worden gekapt. Maar gelukkig drink je havermelk.

We hebben dus veel over voor ons plezier, en als ik eerlijk ben, ben ik een beetje klaar met deze hypocrisie. Waarom neemt de drugsgebruiker geen verantwoordelijkheid? ‘Maar ze moeten het gewoon legaliseren’, is het argument. Wellicht. Maar ‘ze’ hebben het niet gelegaliseerd en zolang dat het geval is, deel jij de verantwoordelijkheid voor wat de productie van drugs veroorzaakt. Als je feestje alleen leuk is met een middel dat criminaliteit en natuurvervuiling met zich meebrengt, dan moet je misschien een ander feestje zoeken. Laat dat pilletje gewoon liggen. De Brabantse natuur en de bewoners van Rotterdam zullen je dankbaar zijn.

Laat een reactie achter

Gerelateerde artikelen