Home Artikelen Zoektocht naar nieuwe USR-leden loopt spaak: ‘Dit is een wake-upcall’

Zoektocht naar nieuwe USR-leden loopt spaak: ‘Dit is een wake-upcall’

door Sophia van Engelshoven

Er zijn te weinig aanmeldingen voor de kandidatenlijst van studentenpartij AKKUraatd voor de komende verkiezingen van de Universitaire Studentenraad (USR). De partij heeft overwogen om voor het eerst in ruim twintig jaar geen lijst in te dienen, maar kiest er toch voor om door te gaan met haar zoektocht. 

Studentenpartij AKKUraatd kampt met problemen bij het opstellen van haar kandidatenlijst voor de komende USR-verkiezing. De partij dient ieder jaar een lijst van vijftien kandidaten in, maar heeft ook na het verschuiven van de aanmeldingsdeadline slechts vijf sollicitanten. ‘Van de 24 duizend studenten zijn er dus maar vijf studenten bereid om namens AKKUraatd aan de verkiezingen mee te doen’, vertelt Roos Lips, algemeen bestuurslid van studentenvakbond AKKU met de portefeuille AKKUraatd. Slechts een van de vijf sollicitanten wil daadwerkelijk de USR in, de andere studenten stellen zich kandidaat als lijstduwer. 

‘We hebben dus te weinig aanmeldingen en studenten die daadwerkelijk de USR in willen’, vertelt Lips. Daarom heeft de partij overwogen om dit jaar voor het eerst in ruim twintig jaar geen lijst in te dienen. Tijdens de algemene ledenvergadering van gisteravond is echter besloten om de handdoek niet in de ring te gooien en toch een lijst met minimaal negen kandidaten in te dienen voor de deadline van 8 mei. ‘We vinden het namelijk te belangrijk om studenten te vertegenwoordigen en onze idealen in de USR te verdedigen’, legt het algemeen bestuurslid uit. Volgens Lips moet de partij wel goed kijken naar haar strategie. ‘Dit is een wake-upcall voor ons, maar hopelijk ook voor het College van Bestuur (CvB). We hebben een verandering in aanpak nodig, maar de zoektocht is in ieder geval een nieuw leven ingeblazen.’

Weinig aanmeldingen

De studentenpartij slaagt er al meer dan twintig jaar in om voldoende studenten te vinden voor de USR. ‘We hebben nog nooit zo geworsteld’, zucht Lips. Het probleem ligt volgens haar bij de nasleep van corona. ‘Er zijn twee generaties studenten die niet meteen het actieve studentenleven zijn ingestapt. Dat zijn de studenten die we nu juist nodig hebben’, vertelt ze. Een gebrek aan actieve studenten vormt niet alleen een probleem voor AKKUraatd. Studentenpartij asap heeft namelijk om die reden vorig jaar aangekondigd zich te ontbinden, waardoor AKKUraatd als laatste partij is overgebleven. 

AKKUraatd dacht eraan om dit jaar geen lijst in te dienen als statement tegenover het CvB. Volgens Lips heeft de ontbinding van asap en de gesprekken met het CvB als gevolg daarvan namelijk niks opgeleverd en heeft het CvB daar geen noodsignaal in gezien. ‘Het CvB is bij wet verplicht om een USR te hebben dus als niemand een lijst indient, wordt ze gedwongen om er echt eens goed naar te kijken’, legt Lips uit. Dit is echter een gevaarlijke strategie voor AKKUraatd. Als nieuwe partijen opkomen die een lijst indienen, wordt het CvB niet gedwongen om actie te ondernemen en heeft AKKUraatd ook geen plek in de USR. Daarop heeft AKKUraatd besloten toch verder te gaan met de zoektocht naar kandidaten. 

Op dit moment hebben nog geen nieuwe partijen aangekondigd mee te doen aan de verkiezingen. ‘We hebben wel geluiden gehoord van een aantal partijen die van plan zijn om een keer mee te doen aan de verkiezingen’, aldus Lips. Zo heeft een partij voor internationale studenten zich afgelopen jaar aangekondigd op Instagram en kwam de partij Masterlyck vorig jaar op die zich op het laatste moment heeft teruggetrokken van de verkiezingen. ‘De vraag is of ze dit jaar of volgend jaar mee gaan doen aan de verkiezingen’, stelt het algemeen bestuurslid. 

Zoektocht 

De zoektocht naar nieuwe kandidaten voor de lijst van AKKUraatd wordt hervat. De partij past wel haar eisen voor de lijst aan en wil nu minimaal negen kandidaten in plaats van vijftien. ‘Die negen willen we omdat er acht zetels in de USR zijn voor gekozen leden en je dan tenminste een buffer hebt voor wanneer iemand zijn zetel wil opgeven’, legt Lips uit. Als er uiteindelijk minder mensen de USR in willen dan er zetels zijn, zal de USR krimpen. ‘De USR heeft geen minimaal aantal mensen waar het uit hoeft te bestaan. Er kan ook een iemand in de USR zitten en dan heeft die bijna al het stemrecht van de medezeggenschap’, vertelt het algemeen bestuurslid.

De studentenpartij gaat op haar sociale mediakanalen bekendmaken dat de zoektocht is hervat. ‘We gaan ook mensen persoonlijk benaderen en achter de mensen aan die enigszins interesse hebben getoond’, zegt Lips. Er is een groep studenten gevormd die hiermee actief aan de slag gaat en een verdere strategie gaat uitwerken. ‘We weten niet of het gaat lukken, maar de motivatie is er zeker’, concludeert Lips. 

Laat een reactie achter

Gerelateerde artikelen