Home CultuurANS bezocht ANS Bezocht: StukafestTV

ANS Bezocht: StukafestTV

door Tekst en beeld: Floor Toebes

Elk jaar zijn er tijdens studentenfestival Stukafest allerlei optredens verspreid door de stad. Deze editie was persoonlijker dan ooit: vanuit je eigen kamer kon je een feestje bouwen. Met drie kanalen, een gevarieerd aanbod en goede visuals zorgde StukafestTV voor aangenaam vertier op de vrijdagavond.


Al twintig jaar lang wordt Stukafest georganiseerd door studenten. Normaliter zijn er verschillende performances in allerlei studentenkamers verspreid in de stad. Tussen de rondes konden bezoekers naar een volgend optreden fietsen en de avond werd afgesloten met een eindfeest in een uithoek van Nijmegen, zoals de Brebl. Dit jaar hoefde je echter geen ijskoude fietstocht door de stad te maken om naar een volgend optreden te gaan en kon je warm op de bank blijven hangen.

De vloer plakt en de tafel is al bezaaid met bierblikjes: in de eigen woonkamer zit de sfeer er al goed in. Om stipt half acht zat het publiek met een biertje in de hand voor de buis. De livestream is er helaas nog niet helemaal klaar voor want het eerste half uur wordt gevuld met een wachtrijmuziekje dat menig mens op de zenuwen zou werken. Als de kriegelige jazz eindelijk wegfadet, komt er iets in beeld. Een typische alto met Justin Bieberhaar en oversized bril, verschijnt op een toilet en leidt de avond in. Met flauwe woordgrappen legt hij uit dat er drie kanalen zijn waar de kijker tussen kan zappen, namelijk Nijmegen, Middelburg, want dat lag in het midden, en Tilburg. Zoals elk jaar zijn er drie rondes, van elk ongeveer drie kwartier lang. Deze editie zijn de Nijmeegse optredens allemaal ruim een maand geleden opgenomen in café De Wunderkammer.

In de wolken

Nadat de presentator zijn laatste droge grap eruit perst, wordt er eerst een aantal nostalgische video’s vertoond van oude edities van Stukafest: zwetende lichamen, rockende bands en uiteindelijk nog ene Lennard die dit jaar eigenlijk zijn kamer zou afstaan voor het festival. Er is geen tijd om deze emotionele beelden te verwerken, want het kanaal switcht meteen verder naar het voorstellen van de performers. Daarna verschijnt de presentator weer om aan te kondigen dat je binnen dertig seconde kan kiezen om verder te zappen naar een ander kanaal of op het huidige kanaal kan blijven.

Het optreeden van de Cloudsurfers doet niet af aan een liveversie.

Wie op het Nijmeegse kanaal 1 blijft, wordt aangenaam verwelkomd door een ruige stem en harde distortion. Deze punkband, de Cloudsurfers genaamd, bestaat uit maar liefst twee Radboudstudenten en twee muzikanten uit Zwolle. Met catchy riffjes en een melodie die je wellicht bekend in de oren klinkt, spelen ze toegankelijke punk. Ideaal voor een festival met divers publiek. Hoewel de band met slechts 132 maandelijkse luisteraars op Spotify niet heel bekend is, worden de muzikanten gefilmd alsof ze wereldberoemd zijn.

Prachtige close-ups van de leadzanger die zijn gitaar balanceert op zijn beginnende bierbuik en naadloze overgangen van de bassist naar de gitarist die een solo eruit ramt. De punkband speelt alsof het café aan de nok gevuld is: ze springen, klappen en de drummer trekt zijn shirt uit.

Het enige wat het publiek nog hoeft te doen om de cirkel rond te krijgen, is springen en dansen. Dit optreden doet niet af van een liveversie en dat is knap. 

Een tripje op de bank

Als de leadzanger een schel bedankwoord door de microfoon gilt, switcht het kanaal weer terug naar de presentator. Op een monotone toon leidt hij de volgende ronde in en volgen de voorstelvideo’s van de verschillende acts. Dan verschijnt er een apart beeld van de Wunderkammer. Groen, rood, blauw, geel licht en dansers met een soort panty dat het hele lichaam inclusief gezicht bedekt. Dystopische geluiden klinken en draaiende visuals verschijnen. De Broken Toaster Records, zoals deze performance act zichzelf noemt, doet ondertussen van alles: opdrukken, met lappen stof gooien en gekke bewegingen maken. De performance is een grote chaos, maar de artiesten lijken wel te interacteren met de beelden. Het publiek reageert wisselend op dit absurdistische optreden. De een merkt onverschillig op dat het Stukafest niet zou zijn als er geen ‘random klote act’ tussen zit. Een ander vlucht uit de woonkamer vanwege een spontane migraineaanval.

Trippen zonder drugs bij de Broken Toaster Records is niet aan iedereen besteed.

Wie blijft zitten en aandachtig naar de dansers en de draaiende visuals kijkt, ziet langzaam een rubus ontstaan. Als je lang genoeg ernaar staart, voel je jezelf meedraaien met de bewegende vierkantjes. Trippen zonder drugs is niet aan iedereen besteed, maar een bijzondere act was het in ieder geval wel.

Achter de wolken schijnt de zon

Het laatste optreden is de zanger Roi Soleil. ‘But that’s not my real name’, vertrouwt de charmante jongeman ons toe met een knipoog. Met zijn gouden zonnekroon en de glitters op zijn gezicht is de zanger een aangename verschijning. Zijn stem is helaas niet altijd even aangenaam en lijkt soms nog te zoeken naar de juiste toon. De dansbare beats en mooie, doch soms te dramatische, pianomelodieën maken gelukkig veel goed. De teksten over homoseksualiteit zorgen voor een fijne diversiteit ten opzichte van de eerdere optredens en de aankleding van Café Wunderkammer passen feilloos bij deze zonnekoning.

Schattige lampjes schijnen romantisch op de achtergrond terwijl Roi Soleil zingt over ‘la flamingo feme’. Langzaam trekt hij ondertussen zijn jasje uit en gooit deze speels weg. ‘That song is crazy!’ gilt het publiek. Het lijkt wel alsof Roi Soleil de boot naar het Eurovisie Songfestival heeft gemist.

Hij is namelijk een uitstekende entertainer, maar op het flamingolied na, is hij weinig origineel. Valse uithalen en dramatische pianomuziek steken af bij het eerdere nummer.

Desalniettemin zorgde de zonnekoning voor een spetterde afsluiting van een prima online-festival. Ook dit jaar was het aanbod divers en aangenaam. Er waren betere en minder goede performances. En belangrijker nog: de gezellige sfeer die zo bij Stukafest past, konden zij ook deze editie overdragen, zelfs door een beeldscherm heen.

Laat een reactie achter

Gerelateerde artikelen