Home CultuurANS bezocht ANS Bezocht: De CODC Introlivestream

ANS Bezocht: De CODC Introlivestream

door Redactie

Afbeelding: still van het optreden van Terry Joint

Cultuur op de Campus (CODC) moest met het wegvallen van het introfestival een alternatief bedenken om de introdeelnemers een cultureel introductie-evenement aan te bieden. Een vijftal acts zorgde op de CODC livestream voor een gevarieerde avond vol cultuur, waarbij het geduld van de kijker wel op de proef werd gesteld.


De livestream, gefilmd vanuit Theaterzaal C, was via het online introductieplatform te volgen. Als eerst kregen de introductiedeelnemers, die als enige toegang hadden tot de stream, de driekoppige band Eternal Somethings voorgeschoteld. Het zangduo en de begeleidende gitarist zorgden met klassieke singer-songwriternummers voor een rustig begin van de avond waarbij er nummers langskwamen van zowel Krezip als Simon & Garfunkel. De vrouwelijke en mannelijke stem vulden elkaar qua laag en hoog geluid fijn aan en leverden een zuivere performance. Als kijker werd je niet weggeblazen door het kalme optreden, aangenaam was het wel om te beluisteren. 

De serene rust waarmee de livestream begon werd onderbroken door het punknummer dat in de tussenpauzes werd afgespeeld. Als beeld zagen de kijkers de dia’s met het programma van de avond tig keer voorbijkomen, als geluid hoorden ze het nummer met de aanstekelijke tekst: ‘Ik zit nu thuis, heb een date met corona, corona my lady’- , dat wonderwel vermakelijk bleef. Dat was hard nodig aangezien dit nummer continu werd afgespeeld in de lange wachttijd tussen de acts. Na de Eternal Somethings moesten de kijkers zo’n vijf minuten wachten op het volgende optreden, wat tussen de andere acts door hetzelfde of langer was. Het kijkersaantal dat bij de livestream te zien was liep dan ook redelijk snel terug: nadat er aan het begin zo’n vijfhonderd kijkers waren, was er na een halfuur nog maar de helft over.

Nova de Hoo vervolgde de livestream met haar Live Drawing. De tekenares wist in een kwartiertje het befaamde standbeeld van Keizer Karel op papier te toveren.

Zo liet ze de kijker op speelse wijze kennismaken met een van de belangrijkste historische figuren van Nijmegen, waardoor deze act daadwerkelijk introductiegericht was. Het tekenproces was in combinatie met de meditatieve achtergrondmuziek niet echt enerverend, wat de kijker na de eveneens kalme Eternal Somethings eigenlijk wel nodig had. Bewonderenswaardig was de vlugge kunstenvertoning daarentegen wel. 

De tekening van het Keizer Karel standbeeld

Na opnieuw een lange pauze verscheen de singer-songwriter Lisa Nobel op het podium van Theaterzaal C. Zij bracht een paar heel persoonlijke nummers ten gehore, wat het ondanks de virtuele verbinding tot een intiem optreden maakte. Ze zong over haar ervaringen met een liefde die haar niet avontuurlijk genoeg vond en met open armen een dierbare thuis ontvangen. Ondanks de gevoelige onderwerpen wist ze verlichtende humor in haar optreden te brengen: ‘Ze was wat chagrijnig, maar dat weet je aan de pil. Je hebt er wat voor over als je toch geen kinderen wil.’

Campusdichter Jochem Kruit maakte na de volgende lange pauze een eind aan het kalme eerste deel van de livestream. In heel hoog tempo, waarbij hij soms een wat gehaaste indruk maakte, lichtte hij ‘een tipje van de sluier’ van het Nijmeegse studentenleven op voor de kijkers. Hij droeg in totaal zes gedichten ten gehore, waarin hij klassieke studententhema’s naar voren bracht: het ongemak in het openbaar vervoer, een gruwelijke kater hebben en een leuk meisje ontmoeten in de stad.

Jochem Kruit

De rijmschema’s en de hoge voorleessnelheid zorgden voor een ritmische voordracht waarin je als kijker werd meegezogen. Het tempo zorgde er aan de andere kant voor dat het bij vlagen wat lastig was om de boeiende en herkenbare gedichten te laten bezinken.

Na nog een knappe live gemaakte tekening van Nova de Hoo, een geestige karikatuur van burgemeester Bruls, was het de beurt aan Terry Joint. Deze Nijmeegse hiphopgroep leverde met zichtbaar plezier en hun geestige teksten een verfrissend optreden. De drie jongens vormden in een lege Theaterzaal C een eigen moshpit op hun nummer ‘9 euro’ en riepen de overgebleven kijkers op om thuis ook los te gaan. Door de absurdistische humor – gedurende het hele optreden lag er een vierde groepslid doodstil op het podium – die de groep in het optreden verwerkte werd het een erg aanstekelijke show. De energie die ze opbrachten werkte heel goed op deze avond waarop het tempo over het algemeen toch laag lag.

De Cultuur op de Campus livestream werd een avond waarop er door de lange pauzes veel van de kijkers werd gevraagd. Het wachten werd echter beloond: de opbouw van het kalme Eternal Somethings en de tekensessie van Nova de Hoo tot het knallende sluitstuk van Terry Joint maakte de livestream tot een sterk geheel met een gevarieerd aanbod.

Laat een reactie achter

Gerelateerde artikelen