Home CultuurANS bezocht ANS bezocht: De letterbrouwerij

ANS bezocht: De letterbrouwerij

door Redactie

Zaterdag 5 september werd het literaire seizoen geopend met de Letterbrouwerij. Alle Nijmeegse culturele aanbieders gaven in Bibliotheek De Mariënburg een voorproefje van het nieuwe literaire seizoen.

De opening van het literaire seizoen gaat niet onopgemerkt voorbij als het aan de organisatie van de Letterbrouwerij ligt. Overdag plezieren zeer jonge verhalenvertellers-in-de-dop zich met een trouw publiek dat bestaat uit honden en spelende kinderen met de grote houten blokken van het Reuzenscrabblespel. IMG 20150905 222341 1024x768

Net als een echte brouwerij, heeft ook de Letterbrouwerij haar eigen brouwers. De Letterbrouwers schotelen het publiek deze avond een ‘Tapas’ voor: in pitches van dertig seconden moeten de acht afgezanten van diverse boekhandels (o.a. Dekker van de Vegt), literaire productiehuizen (Wintertuin) en andere literaire instanties (o.a. Lindenberg en Uitgeverij Vantilt) het publiek ervan overtuigen om het in de volgende etappe van de avond te komen luisteren naar hun avondprogramma. Op een overenthousiaste oudere heer van het Vlaams Cultureel Kwartier na, weten alle literaire bodes hun praatje binnen dertig seconden te houden. Dan is het woord aan de schrijver en dichter Ted van Lieshout, beter bekend als de olijke verhalenverteller uit Sesamstraat. De literaire duizendpoot Van Lieshout ligt onder vuur door de vragen van Jelko Arts, van het literaire duo Arts en Lentes. De schrijver, zacht in stem en stout in taalgebruik, maakt zich er met een cliffhanger-achtig einde vanaf als de eerste pauze van de avond ingaat.

Na de pauze kiezen de bezoekers voor twee uit de acht literaire instanties die allemaal een literaire act hebben geregeld. In de gifgroene kamer tussen het bladmuziek, vertellen vier schrijvers hun verhaal dat ze baseerden op een vreemd voorwerp dat op de tafel ligt uitgestald. Tijdens de voordracht van de vierde schrijver, galmt opeens een stem door de bibliotheek die aankondigt dat de tweede ronde begint. Het jonge meisje staat betreurd met haar velletje papier naar het publiek: ‘Willen jullie het einde nog horen?’. Het publiek knikt instemmend, alvorens ze allen in uiteenlopende richtingen weglopen.

In de tweede ronde ploffen we neer bij Nijmeegs Literair Tijdschrift Op Ruwe Planken, waar campusdichter Jordi Lammers en de promovendus Alan IMG 20150905 215211 200x150Moss gedichten voordragen. Lammers verklapt dat hij liever niet zo graag over de campus dicht, omdat hij dat ‘een beetje saai vindt’, maar draagt als een poëet dat betaamt zijn gedichten met uiterst serieuze gelaatsuitdrukking voor. De gedichten van Alan Moss zijn lang, maar doen niet onder in spitsvondigheid. Het publiek klapt na afloop zeer geamuseerd, voordat ze teruggaan naar het hoofdpodium voor interview ‘deel twee’ met Van Lieshout.

Van Lieshout heeft er nog veel zin in. Wellicht nog meer, want er staat opeens een groot tekenblok opgesteld naast hem. Daarop begint hij eerst allerlei dierenfiguren te tekenen alvorens hij voordraagt uit zijn werk. Het blijkt een komisch gedicht te zijn over een jammerend kind dat graag een hond, een kat en een nijlpaard wil. Het publiek lacht en hangt aan de lippen van de dichter. De vragen en antwoorden worden hoe later, hoe banaler.

Laat een reactie achter

Gerelateerde artikelen