Home CultuurANS bezocht ANS bezocht: Gebroeders van Limburg Festival

ANS bezocht: Gebroeders van Limburg Festival

door Redactie

Afgelopen weekend was in het centrum van Nijmegen het Gebroeders van Limburg Festival. Dit festijn, dat voor de elfde keer werd gehouden, toverde het Valkhofpark op zaterdag en zondag om in een middeleeuws tentenkamp. Ook in de Stevenskerk en op de Mariënburg was van alles te doen.

Tekst: Tom Plaum
Foto’s: Mike Ruth

 

Het Gebroeders van Limburg Festival werd dit jaar voor de elfde keer georganiseerd. ‘Het is een eerbetoon aan de drie broers, Paul, Herman enIMG 9272 1024x682Johan van Limburg, die rond 1380 in Nijmegen zijn geboren’, licht Joris Leijten, persvoorlichter van het evenement, toe. Zelf is hij ook verkleed als marktkoopman. ‘De drie broers hebben tot hun twaalfde in Nijmegen gewoond in de Burchtstraat, naast waar nu de C&A zit. Toen zijn ze naar Frankrijk vertrokken, waar ze grote schilders werden aan het hof van de hertog van Berry.’

 

Koopmannen, chirugijns en hofnarren                        

‘Het festival is ontstaan ter ere van een boek die door de broertjes Van Limburg is gemaakt dat in 2005 in museum Het Valkhof werd tentoongesteld. Sindsdien wordt het festival elk jaar georganiseerd in het laatste weekend van augustus, met ieder jaar een ander thema’, vertelt Leijten. Dit jaar was het thema middeleeuwse ambachten. In het Valkhofpark waren daarom verschillende siersmeden aanwezig die  potten IMG 9260 1024x682boven een vuur te hielden.

Ook de chirurgijn legde op het festival zijn vak uit aan nieuwsgierige bezoekers en hofnarren vermaakten de kinderen met hun frivoliteit en gekkigheid. Verder was er, zoals gebruikelijk bij een middeleeuws evenement, een hoek gereserveerd voor exotische roofvogels. Naast het Valkhofpark kon men op de Mariënburg terecht voor een potje levend middeleeuws schaken of voor de kunst van het bakstenen maken. Zelfs in de Stevenskerk waren re-enacters te vinden, die dingen uitlegden over kalligrafie en het tekenen van wapenschilden.

Onder de gordel

Eén van de hoogtepunten van de dag was het riddergevecht in het Valkhofpark. Edelmannen met dertig kilo ijzer om hun lichaam, gingen elkaar met zwaarden te lijf om de hand van een jonkvrouw. Deze voorstelling werd verzorgd door de toneelgroep ‘Ridders van de IJssel’. De meeste ridders lieten er geen gras over groeien en deelden elkaar rake klappen uit. Een van hen deelde een mooie trap onder de gordel uit, dat door de scheidsrechter helaas niet werd getolereerd.

Het festival trok vooral veel families met jonge kinderen. De kinderen konden allerlei middeleeuwse spellen spelen en zelfs leren boogschieten. Ook voor de oudere bezoekers was er veel te doen, zoals verschillende lezingen in de Sint Nicolaaskapel over middeleeuws gezang. Over het hele weekend trok het festival ruim 20.000 bezoekers.

IMG 9216 1024x682IMG 9222 1024x682

 

 

Laat een reactie achter

Gerelateerde artikelen