Home CultuurANS bezocht ANS bezocht: Go Short 2016

ANS bezocht: Go Short 2016

door Redactie

Voor de achtste keer wordt het International Short Film Festival Go Short georganiseerd in Nijmegen. Van 6 tot en met 10 april is filmhuis en cultureel podium LUX het centrum van meer dan tweehonderd korte films, gemaakt over de hele wereld. Wat had het filmfestival op de donderdagavond te bieden? ANS pakte een stevige hand popcorn en liet zich onderdompelen in de soms wat absurde wereld van de korte film.

Tekst: Pien Goutier en Tom Plaum 
Foto’s: Tijs Sikma

Opgroeien tussen slakken
Het Go Short-paviljoen op de Mariënburg voor het LUX ligt er ietwat verlaten bij als de avondzon eindelijk door de regenwolken heen breekt. De bezoekers van het filmfestival zitten droog binnen in het Nijmeegse filmhuis en maken zich klaar voor het filmblok van 18:30 uur. Het centrale thema van dit blok luidt ‘Growing Up’ en telt vier korte films, waarin het opgroeien en jezelf ontwikkelen centraal staan. 

De eerste film van het blok is een komische, Poolse documentaire over twee mannen die elkaars tegenpolen zijn en samen een slakkenkwekerij starten. Ergens is het maar goed dat de openingsfilm zo lachwakkend is, want de volgende drie vertoningen zijn bepaald geen lichte kost. Het verliezen van een ouder, de angt voor lichamelijk verval en de ijskoude realiteit van de pornowereld passeren de revue. De onderwerpen zijn zo confronterend en obscuur in beeld gebracht, dat de zaal er angstvallig stil van is en met een naar onderbuikgevoel de zaal verlaat. 

Net echt
IMG 1763Op het paviljoen van het filmfestival staat niet alleen een bar, maar ook een tent waarbij de bezoekers van Go Short kennis kunnen maken met Virtual Reality. Met een speciale bril en een koptelefoon op je hoofd, kun je kijken naar diverse korte films. Een van deze films toont het leven van een 12-jarig Syrisch meisje in een vluchtelingenkamp in het Midden-Oosten. In een andere speel je zelf de hoofdrol in een horrorfilm.

Het ziet er wat gek uit, mensen die met futuristische heatsets op een stoel zitten, om zich heen turen en soms zelfs kreetjes slaken. Maar als je eenmaal zelf een virtual-realityheadset op je hoofd zet, wordt het ineens iets te gemakkelijk om te vergeten dat je in een tent op de Mariënburg bent. De realistische beelden en de mogelijkheid om 360 graden om je heen te kijken, maken de films een ware beleving. Bij de horrorfilm wil je spontaan de stoel vastgrijpen als een personage je in een rolstoel zet en van een trap af duwt. En dat Syrische meisje in een vluchtelingenkamp, zwaaide zij echt naar jou?

IMG 1767Dit mot je zien
Een van de verrassingen van Go Short ligt iets verder weg van het centrale paviljoen. Een van de winkelpanden in de Marikenstraat is omgetoverd tot een pop-up planetarium. Midden in de ruimte staat een grote opblaasbare koepel, waarin een korte pseudo-documentaire wordt afgespeeld over het leven van motten. De Finse filmmakers gebruikten verschillende x-ray- en 3D-technieken om zo dichtbij mogelijk bij de mot te komen en zijn anatomie bloot te leggen.

Bij het betreden van de koepel nodigt de begeleider het publiek uit om lekker onderuit te zakken tegen de opgeblazen randen en knusse kussens. De beelden worden vervolgens geprojecteerd tegen de binnenwanden terwijl een rustgevende, David Attenborough-achtige stem vertelt over de levenscyclus van motten. Het geheel is zo ontspannend dat je af en toe verleid raakt om je ogen net iets te lang te sluiten.

Kleinste bioscoop ter wereldIMG 1774
Een bioscoopzaal op het festival trekt aardig wat bekijks, namelijk de I Vitelloni van Cinema Piccolo. Het is een kleine, gele tuktuk waar je met een beetje wilskracht drie toeschouwers in de cabine kan stouwen. In het karretje worden twee animatiefilms vertoond die gelukkig maar een paar minuten duren, want de ruimte is zó klein dat je er claustrofobisch van wordt. Toch ontbreekt een bioscoopgevoel niet, want je krijgt er een gratis zakje popcorn. 

Gekke dieren
Een van de laatste blokken van de avond staat geheel in het teken van korte films over dieren, genaamd ‘Fast en Furry’. In ruim anderhalf uur krijgen de internationale filmliefhebbers maar liefst elf korte films voorgeschoteld. Voordat de filmrol gaat draaien trekken twee dansende dames in bontjassen de aandacht. Ze bewegen als apen, kijken verwilderd rond en delen fruit versierd met glitters uit aan het publiek.

IMG 1785De korte films van het dierenblok vormen een vrolijk tegenwicht voor de heftige onderwerpen van ‘Growing Up’. In het samenraapsel, dat voornamelijk bestaat uit animatiefilms, komen schoonspringende giraffes, een videoclip van Snoop Dogg en rivaliserende Schotse duivenmelkers voorbij. In ieder geval is er geen gebrek aan inspiratie bij de regisseurs. 

Voor ieder wat wils
Als de bezoekers even genoeg hadden van het telkens zitten in de bioscoopzaal, bood het festival genoeg andere dingen aan. Vooral een kijkje in een virtuele werkelijkheid was voor veel filmliefhebbers een fijn uitstapje van de luie bioscoopstoel.

Laat een reactie achter

Gerelateerde artikelen