Home CultuurANS bezocht ANS bezocht: Happietaria 2016

ANS bezocht: Happietaria 2016

door Redactie

Van 4 februari tot 4 maart is het pop-uprestaurant Happietaria weer te bezoeken. Voor €18,50 kunnen bezoekers elke dag vanaf 17:00 uur in De Boot genieten van een gevarieerd driegangen menu, onder het genot van live muziek en het romantische uitzicht van voorbij dobberende containerschepen. ANS stapte op vrijdag 5 februari aan boord van De Boot en liet zich onderdompelen in de Indiase keuken.

Tekst en foto’s: Pim ten Broeke

De negende editie van Happietaria in Nijmegen, waarbij studenten een maand lang voor het goede doel een restaurant runnen, is gevestigd in De Boot aan de Waalkade. De opbrengst van dit jaar zal voor 90 procent gaan naar hulporganisatie Tear, die zich inzet voor het arme deel van de bevolking van Noord-India. Dit arme deel zal met de opbrengst getraind gaan worden om zichzelf te leren ontwikkelen en de benodigdheden hiervoor zullen worden gefinancierd. Tear zal bijvoorbeeld helpen met het opzetten van kleine ondernemingen en het realiseren van waterputten voor schoon drinkwater. De overige 10 procent gaat naar initiatiefnemer Happy Gift, die onder andere de ruimte faciliteert. 

de boot happie groot

All Aboard
Je moet niet dineren bij Happietaria als je een kater hebt. De Boot deint mee op de golven van de Waal, waardoor je constant heen en weer wordt gewiegd. Wie daarnaast te diep in het glaasje heeft gekeken, kan een bezoek aan de toiletten beter vermijden. Urineren en rechtop blijven staan in de wiebelende boot is geen gemakkelijke klus.

Het restaurant is gezellig ingericht en de lampen boven de bar wiegen mee met de golven van de Waal. Aan de muur hangt een fotocollage over het werk van stichting Tear in Noord-India en naast de bar staat een nog incomplete waterput en een ‘giftmeter’. Bij elke vijftien euro die je doneert, krijg je een baksteen, waarmee je de waterput verder mag bouwen. Het is nog rustig in het pop-uprestaurant en de lege tafels komen de sfeer niet ten goede. De paar bezoekers die het carnaval links hebben laten liggen, zijn zo te zien al een aantal lentes afgestudeerd. Het personeel bestaat louter uit studenten, die voor deze gelegenheid hun beste pak uit de kast hebben getrokken.

Geen scheepsbeschuit
Nadat je voorzien bent van een natje, wordt de menukaart op tafel gezet. Naast vertrouwde gerechten zoals tomatensoep en stoofpot, kan je ook Indiase gerechten bestellen. Met vijf voorgerechten, vier hoofdgerechten en zes nagerechten, biedt het menu voor ieder, waaronder vegetariërs, wat wils. De prijzen zijn weliswaar hoger dan de gemiddelde Markant pizza, maar wie zijn buik vol heeft van armoede in India kan zijn zuurverdiende stufi hier veilig achterlaten. Voor een driegangen diner betaal je €18,50, wat gezien het kwalitatief goede eten een prima deal is. De pianospeler draagt ook bij aan de sfeer, hoewel je soms je bestelling drie keer moet uitspreken voordat je over zijn harde gepingel heen komt.

aardappelflap happie

Wie voor een volledig Indiaas menu kiest, krijgt als voorgerecht Samosa’s: bladerdeeg gevuld met Indiase groenten met een yoghurt-munt dip. Deze lichtscherpe creatie heeft nog het meest weg van een appelflap met aardappels, en de smaak wordt vooral toegevoegd door de dipsaus. 

curry happie

Als hoofdgerecht krijg je Tikka Masala Curry voorgeschoteld. Dit is kruidige curry met kip, geserveerd met gewokte paprika en rijst. Dit hoofdgerecht smaakt beduidend beter dan gemiddelde magnetronmaaltijd en door andere bezoekers wordt toevertrouwd dat je bij de keuze van de gepaneerde witvis ook niet achter het net vist. Als dessert wordt mango sorbetijs van Wijs uit Gendt geserveerd. Deze koude lekkernij, met amandelen en een soort jam, is om warm van te worden.

Meevaren?
De negende editie van Happietaria is zeker een bezoek waard. Het mooie uitzicht op de Waal (als je de containerschepen negeert), het lekkere eten en de voldoening van het steunen van een goed doel dragen bij aan een geslaagde avond. Hoewel de lege tafels de sfeer in het restaurant niet ten goede komen, zal dit probleem waarschijnlijk opgelost zijn zodra de actie beter gaat lopen. De prijs van €18,50 is een prima deal, hoewel je het na carnaval de hoop moet laten varen hier om elke avond te kunnen dineren met je uitgehongerde bankrekening.

 

Laat een reactie achter

Gerelateerde artikelen