Home CultuurANS bezocht ANS bezocht: Kaf en Koren 2016

ANS bezocht: Kaf en Koren 2016

door Redactie

Afgelopen dinsdag brak in poppodium Merleyn de strijd los om de titel ‘beste studentenband van Nijmegen’ tijdens de finale van Kaf en Koren 2016. De bands Of Stone and Fire, The Super Soakers en Home for Supper namen het tegen elkaar op. ANS gooide haar heupen los en rockte mee op de noten van de drie studentenbands.

Tekst: Tom Plaum 
Foto’s: Marjolein van Diejen

Het is nog rustig in het poppodium Merleyn, vlak voordat het bandgeweld tijdens Kaf en Koren 2016 losbarst. De bezoekers staan rustig met een borreltje te wachten op wat de drie finalisten hun gaan brengen. Om het publiek alvast in de stemming te brengen, staat een dj naast het podium plaatjes te draaien. De drie bands moesten zich eerst door een voorronde vechten om in de finale van Kaf en Koren 2016 terecht te komen. Daarin gaan zij strijden om een juryprijs, een publieksprijs en de felbegeerde titel ‘beste studentenband van Nijmegen.’

mvd kafkorenfinale 0592Grunchy
Na een kort introductiepraatje van de organisatie, Cultuur op de Campus, mag de band Of Stone and Fire het spits afbijten. Drie excentrieke figuren betreden het podium en beginnen knallend aan hun optreden. De muziek van de groep werd tijdens de voorronde door de jury vergeleken met die van de legendarische grunchband Nirvana. Tijdens hun finaleoptreden kan deze vergelijking wederom worden gemaakt. De bandleden houden hun speeltempo hoog en spelen een half uur lang energiek hun stevige repertoire. Het publiek is in het begin een beetje overdonderd door de harde sound van Of Stone and Fire, maar na een paar liedjes gaan de muziekliefhebbers meer mee in het enthousiasme van de band.

mvd kafkorenfinale 0744Zomerse sounds
Na het heftige optreden van Of Stone and Fire en het ombouwen van het podium mogen The Super Soakers bewijzen waarom zij de finale moeten winnen. Het publiek kruipt wat dichterbij het podium om te luisteren naar de muziek van de band, die je doet denken aan zomerse garagerock. De bandleden, die zo jong lijken dat de meeste uitsmijters hen de deur zouden wijzen, houden het tempo er gedurende het hele optreden goed in met hun vrolijke rockmuziek. Het publiek deint lekker mee op de catchy muziek van The Super Soakers. Aan het einde van de opvoering blijkt dat de bassist een van zijn snaren kapot heeft gespeeld. Dan weet je als band dat je goed hebt gerockt.

mvd kafkorenfinale 0841Breed repertoire
Home for Supper is de afsluitende band van Kaf en Koren 2016. Deze band gooide eerder al hoge ogen met een live optreden bij 3FM. Nu proberen de muzikanten het publiek in Merleyn in extase te brengen. De band begint rustiger dan de twee voorgaande bands, maar naarmate het optreden vordert, gaat het tempo steeds meer omhoog. Home for Supper groeit tijdens het optreden. De band heeft een breder repertoire dan de concurrerende bands en laat daarmee zien wat de muzikanten in hun mars hebben.

Winnaar van de strijd
Na een overleg van de jury en het stemmen door het publiek worden de prijzen uitgereikt. De band die de publieksprijs wint, gaat naar huis met onder andere kaarten voor het festival Down The Rabbit Hole. De juryprijs is een opnamedag in een muziekstudio, een optreden op het Valkhof Festival en een professionele microfoon. Het publiek wacht in spanning op de uitreikingvan beide prijzen, die allebei naar dezelfde band gaan. The Super Soakers ontvangen zowel de jury- als de publieksprijs en zijn daarmee winnaar van Kaf en Koren 2016. Of Stone and Fire en Home for Supper gaan ook niet met lege handen naar huis. De jury was dusdanig onder de indruk van alle bands, dat ook de verliezers van de avond voor een dag de muziekstudio in mogen om hun muziek op te nemen. Aan het einde van de dag zijn de drie formaties allemaal een beetje winnaars.

mvd kafkorenfinale 1035

Laat een reactie achter

Gerelateerde artikelen