Home CultuurANS bezocht ANS bezocht: Kunstnacht 2019

ANS bezocht: Kunstnacht 2019

door Redactie

Afgelopen zaterdag vond de negende editie van de Nijmeegse Kunstnacht plaats. ANS ging op pad en nam een kijkje bij de verschillende locaties.

Tekst en foto’s: Noah Kleijne

“Controleer alle instellingen”, “neem contact op met de klantenservice” en “indien mogelijk: omkeren”. Het is een greep uit de teksten van Aafke Romeijn, die in de grote zaal van poppodium Doornroosje de Kunstnacht aftrapt. De Utrechtse schrijfster en singer-songwriter bracht dit voorjaar haar nieuwe album M uit en vanavond steelt ze met een aantal nieuwe nummers de show in Nijmegen.

Romeijn begint met donkere techno die wordt gecomplementeerd door een indrukwekkende lichtshow van collectief Het Blauwe Uur. Wanneer Romeijn met haar analoge synthesizer het nummer A15 inluidt, klinkt er plotseling luid gejuich vanuit het publiek. De intro lijkt namelijk verdacht veel op de alom bekende intro van Stranger Things. Een onoplettend luisteraar zou de muziek van Romeijn dan ook beschrijven als een bijeengeraapte mix van Spinvis en jaren 80 elektropop à la Kraftwerk. Die beschrijving doet haar volgens ons echter nogal tekort. Romeijn heeft haar eigen sound en weet met beperkte middelen een ongelofelijke trance te creëeren. Haar poëtische teksten zetten aan tot nadenken en stellen belangrijke thema’s zoals kwetsbaarheid en zwakte bloot. Kortom, een veelbelovend begin van de Kunstnacht.


Lugubere performance art

We vervolgen onze Kunstnacht in de Nijmeegse binnenstad waar we direct worden geconfronteerd met een knap stukje performance art. Achter LUX wordt een persoon met doek vastgebonden aan een boom. Het schouwspel ziet er nogal luguber uit, in een donkere straathoek staat een groot katrol, waarmee een bebaarde man met een norse blik witte doeken om het persoon wikkelt. Het wekt een soort behoefte op om in te grijpen. Helaas wist de ‘wikkelende kunstenaar’ – die door omstanders enigszins kwaad werd aangekeken – de ‘crime scene’ tijdig te verlaten. Volgens betrouwbare bronnen is de ingewikkelde persoon dezelfde avond nog vrijgekomen. Godzijdank.

De Nieuwe Oost
In de gloednieuwe artiestenfoyer van De Vereeniging presenteerde Ruben Chi daarna een voorproefje van zijn voorstelling Moving Sounds. Ruben Chi is een van de artiesten van de Nieuwe Oost – een kunstenaarscollectief van talentvolle jongeren uit het oosten van ons kikkerlandje. Wanneer wij plaatsnemen op de krukken valt ons op hoe minimalistisch het podium bezet is. Er wordt begonnen met welgeteld een basgitarist, een drummer en een gitarist! Later wordt duidelijk dat dit eigenlijk totaal niet uitmaakt omdat er behoorlijk wat multitalenten rondlopen bij De Nieuwe Oost. Na een jazzy melodie op de saxofoon, springt Chi moeiteloos het podium op om een hiphopchoreografie te performen. Een ander wisselt een druk dansduel af met een virtuoze drumsolo.

Hoewel wij erg onder de indruk zijn, lijkt het publiek wat minder betrokken te zijn. Enigszins teleurgesteld in het inlevingsvermogen van het publiek verruilen wij de binnenstad voor het Honigcomplex, op zoek naar wat meer leven in de brouwerij.


Kunst op je smoel bij het Honigcomplex

Bij aankomst op het Honigcomplex blijkt dat het contrast met de rustige binnenstad niet groter had kunnen zijn: gelach, gegier en gebrul vullen de verschillende met kunst gevulde ruimtes. We worden binnengetrokken bij Galerie Bart waar je namelijk heerlijk de echte diva uit kan hangen. In de galerie worden gewone bezoekers uitgenodigd om model te staan op sets die letterlijk zijn gekopieerd uit commercials van Chanel, Gucci en Prada. Dit gebeurt met een heerlijke kritische knipoog naar de misleidende reclamepraktijken van onze wereld. Met flinke over-the-top special effects zoals immense ventilatoren en opspringend water creëren twee kunstenaars het ‘perfecte plaatje’.

Wij lopen verder rond het Honigcomplex en onze neus leidt ons naar de brouwerij van Oersoep. Tussen de biervaten presenteert Mensen Zeggen Dingen (een platform voor poëzie en performance) allerlei acts waarbij spoken word centraal staat. Wanneer we binnenkomen speelt er een groovy band op het podium, waar een swingende jongen in casual outfit zich laat begeleiden door zijn muzikantenvrienden. Het is niet compleet zuiver, maar dat mag de pret niet drukken. De leadzanger heeft een goede babbel en weet hoe hij moet rijmen.

Bizarre Brebl
De avond wordt na middernacht afgesloten in de Brebl, waar alleen de diehard kunstfanaten zich verzamelden voor een grote afterparty. De combinatie van deep house en spandex-ballet waar de feestbeesten zich in onder laten dompelen voelt aan als een psychedelische ervaring zonder drugs. Zeer verwarrend, maar niet minder vermakelijk. Kortom, de Kunstnacht 2019 was een meeslepende en geslaagde avond. Volgend jaar zijn wij er weer bij!

Laat een reactie achter

Gerelateerde artikelen