Home CultuurANS bezocht ANS bezocht: League of Legends Tournament in het Huygensgebouw

ANS bezocht: League of Legends Tournament in het Huygensgebouw

door Redactie

Afgelopen donderdag organiseerde CognAC, de studievereniging van kunstmatige intelligentie, voor de vijfde keer het League of Legends toernooi. Met 160 deelnemers is dit het grootste studenten e-sport evenement van Nederland. ANS zette alles op het spel en betrad de gamerswereld in het Huygensgebouw.

Tekst: Vera Crienen
Foto’s: Ted van Aanholt

HeelVeelSchermpjes

LoL
League of Legends (LoL) is een Multiplayer Online Battle Arena game. Dit betekent dat er verschillende potjes worden gespeeld waarin twee teams op één map tegen elkaar strijden met als doel het vernietigen van de andere basis. Wereldwijd worden er veel van dit soort toernooien georganiseerd. De meest professionele toernooien worden door miljoenen mensen gevolgd en er zijn zelfs spelers die er hun geld mee verdienen. Het ‘CognAC League of Legends Tournament’ vindt plaats in de kantine van het Huygensgebouw dat voor de gelegenheid is omgebouwd tot toernooizaal.GrootScherm

De kantine is voorzien van gezellige banken, een groot scherm, lange tafels en een stroomtoevoer voor een klein dorp. Het evenement gaat om 18.00 uur van start en menig gamer is al bezig met het installeren van allerhande laptops en zelfs complete desktops. Het is duidelijk dat gamen hier zeer serieus wordt genomen. Vooraan de zaal staat een merchandise kraampje met LoL mutsen, t-shirts, knuffels en muismatten. Even verderop kunnen uitgehongerde en dorstige gamers terecht voor tosti’s, knakworsten en energy-drink. Dit kunnen ze zeker goed gebruiken, want het toernooi duurt tot vier uur ’s nachts.

Game on
Voordat er begonnen kan worden met de eerste battles, wordt het toernooi gestart met een dramatische opening. De organisatie van CognAC hadden een zeer ludiek openingsfilmpje in elkaar geknutseld met meeslepende muziek. Ook wordt de prijs voor de winnaar van het toernooi, een felbegeerde, grote zilveren beker, onthuld. Ondertussen huppelen een paar cosplayers langs, verkleed als LoL-personages. Nu kan de strijd beginnen. De teams haasten zich naar hun plekken om te zorgen dat er niks schort aan de internetverbinding.

BekerHet overgrote deel van de bezoekers is, misschien niet verrassend, man. Toch doet ook een vrouwenteam dapper mee in de strijd om de beker. De studenten komen van de meest uiteenlopende studies, het is duidelijk dat LoL overal populair is. In totaal doen er 32 teams mee met het toernooi. Deze teams hebben allemaal een eigen plek in de zaal die aangegeven wordt met bordjes van de teamnamen; Rita WIN, Duurt Lan en Net Als Je Moeder komen voorbij. The Scientific Approach, de winnaar van vorig jaar, is volgens veel gamers weer een kanshebber dit jaar.

Bierflesje
Kill!
Terwijl de spelers achter hun schermen zitten met een koptelefoon over de oren, schreeuwen ze aanwijzingen naar hun teamgenoten in de microfoon. Strak gespannen gezichten staren naar de schermen en verwoed klikkende vingers rammen op de muizen. ‘Pak die target!’, roept een jongen fanatiek in zijn microfoon. ‘Holy shit, ik ben dood’, verzucht een ander verbijsterd. ‘Weg daar, je hebt niet genoeg Mana! Kom op, focus jongens!’ zegt een van de gamers vermanend. ‘KILLLLL!!!’ klinkt het door de zaal. Het lijkt wel oorlog in het Huygensgebouw. Er wordt geschreeuwd, gezucht en gejuicht. Tussen de wedstrijden door komen de teams hun rivalen een hand geven of plagerig ‘trash talken’. Hoewel gamen vaak wordt gezien als een nerd activiteit zonder menselijk contact, lijkt dit toernooi toch verdacht veel op een sociaal evenement.

Balen

 

 

 

 

 

 

Cosplay

Laat een reactie achter

Gerelateerde artikelen