Home CultuurANS bezocht ANS bezocht: online bierbingo

ANS bezocht: online bierbingo

door Sietske Dijkstra

Vanavond vindt de tweede editie van de Nimweegse Bierbingo plaats. Dit is een initiatief van lokale bierbrouwers, speciaalbierwinkels en -cafés om zich tijdens de coronatijd staande te houden. Om een indruk te krijgen van deze online bierbingo, bezocht ANS de allereerste editie.


Speciaalbierliefhebbers en verveelde studenten is het waarschijnlijk niet ontgaan: een aantal cafés, brouwerijen en speciaalzaken hebben de handen ineen geslagen om heuse bierbingo’s te organiseren. Voor vijf euro krijg je een bingokaart via WhatsApp toegestuurd, waarmee je kans maakt op tegoedbonnen voor onder andere De Hemel, Mannenpap en ‘t Biermenneke. Ook ANS waagde een gokje tijdens de eerste editie.

Borrelende barmannen

’s Avonds komt de stream online en door het aanzicht van tientallen speciaalbieren die de gehele achterwand van het decor beslaan, waan je je meteen in de sferen van een café. Dan komen twee bebaarde barmannen in beeld, die vrijwel onmiddellijk het ijs breken door luchtig mee te delen dat ze geen valsspelers dulden. Met een grijns wordt gemeld dat elke speler die een valse bingo instuurt, een filmpje van zichzelf moet maken waarin hij of zij zingend een slok van een ‘Nimweegs biertje’ neemt. Dit werd later herzien naar een liedje zingen met een biertje in de hand, aangezien zingen en drinken tegelijk niet goed samen bleek te gaan voor de spelers.

‘Nummerrr… twaalf! Dat is een half kratje bier.’

Moppen tappen

De avond verloopt gemoedelijk, wat vooral komt door de vrolijke barmannen. Ondanks dat ze geen professionele bingopresentatoren zijn, zorgen ze voor een gezellig sfeertje dat gemakkelijk doorsijpelt naar de eigen huiskamer. Uit een ouderwets bingospel draaien de lieftallige heren enthousiast de balletjes uit de draaimolen en noemen ze de cijfers op voor de camera. Over de voorbijkomende bingoballetjes maken de ze ook hier en daar wat grappen: ‘Nummerrrr… twaalf! Dat is een half kratje bier, nummer twaalf!’ en ‘Ik weet dat jullie het nummer op dit piepkleine balletje thuis niet kunnen zien, maar er staat toch echt 74’. Af en toe halen ze een speciaalbiertje naar boven die ze met elkaar proeven en wat vertellen over de bijzonderheden. Dat geeft de kijkers thuis de mogelijkheid om een nieuw biertje open te trekken, even op adem te komen van de snel opeenvolgende bingoballetjes, of de geposte nummers op de facebookpagina vlug te checken.

Dat veel mensen momenteel op een initiatief als dit zaten te wachten is duidelijk: alle bingokaarten waren uitverkocht. Niet zo gek ook, want ondanks dat je medespelers onzichtbaar waren, deed het spel denken aan een echte avond in de kroeg. Al met al waren het prettig bestede uurtjes, compleet met een goede reden om met een goed gevoel in je eentje een biertje open te trekken. Mocht je namelijk geen cadeaubon winnen, dan heb je toch kunnen bijdragen aan het voortbestaan van de Nimweegse biercultuur.

Laat een reactie achter

Gerelateerde artikelen