Home CultuurANS bezocht ANS bezocht: Radboud Researchers’ Night

ANS bezocht: Radboud Researchers’ Night

door Redactie

Afgelopen vrijdag organiseerde de Radboud Universiteit in samenwerking met het Radboudumc en LUX Nijmegen voor de eerste keer Radboud Researchers’ Night. Door middel van live experimenten, interactieve demonstraties en visual talks gaven wetenschappers antwoord op de vraag: Hoe beïnvloedt technologie wetenschappelijk onderzoek?

Tekst: Noor de Kort en Miriam Zeroug
Foto’s: Mike Ruth

Technologische mode mode mode
High-tech mode kennen heel veel mensen als leuke gimmick in sciencefiction films. Cultuurwetenschapper Anneke Smelik is er echter van overtuigd dat de fusie van technologie en mode ook in het echte leven heel veel kan opleveren. Volgens haar kunnen wat mode betreft heel veel dingen beter: ‘Als er iets fout is in deze wereld, is het de mode-industrie’.

Samen met modeontwerpers zoals Pauline van Dongen vijlt ze in haar onderzoeksproject aan steeds betere manieren om gepersonaliseerde kledingstukken te creëren. Het uiteindelijke doel van haar is om vorm te geven aan slimme mode die het leven makkelijker maakt en goed is voor mens en milieu. Hierbij houdt Van Dongen rekening met o.a. de aspecten comfort, look en duurzaamheid. Wanneer haar creaties op de markt komen, kun je straks je mobiel opladen via zonnecellen op je trui.

cabaretWiskundig cabaret 
Tom Dieke en Jan Beuving studeerden allebei wiskunde en treden nu samen op als cabaretduo. De wiskunde komt uitgebreid aan bod: de stelling van Pythagoras wordt bezongen en ook de rekenkunsten van het publiek worden op de proef gesteld. Tenslotte volgt een duet tussen de sinus en cosinus, waarbij deze door elkaar steeds ‘omhoog, omlaag’ zingen en uiteindelijk samen weer één worden.

Ervaar het verleden met geuren
In een live demonstratie riepen aromajockey Scentman en geurwetenschapper Caro Verbeek met koffie, kaneel, eucalyptus en andere aroma’s sterke gevoelens op bij het publiek. Geurherinneringen zijn iets bijzonders: ze zijn vaak verbonden aan heel emotionele gebeurtenissen van vroeger en ze zijn stevig verankerd in je hersenen. Doordat je reukzin sterk verbonden is met je limbisch systeem worden er onmiddellijk heftige emoties opgeroepen. Ook sla je dingen makkelijker op in je geheugen, zelfs al voordat je hebt leren spreken. Dementerende mensen met aangetaste oriëntatiezin kunnen hun kamer nog steeds vinden met behulp van geuren en de kleur verf op de muur.

Hapjes en drankjes hapjes
Tussen de voorstellingen door kan je genieten van gefermenteerde hapjes zoals pannenkoeken met kimchi (een soort pittige zuurkool) of risotto met paddenstoelen, tempé en zwarte knoflook. Aan deze hapjes zijn micro-organismen toegevoegd die ervoor zorgen dat het eten makkelijker verteerbaar is en een sterkere smaak krijgt. Bij een hapje hoort natuurlijk een drankje. Nadat je je gefermenteerde hapje achter de kiezen hebt, begin je aan een gefermenteerd biertje of ijsthee.

Naast het standje met gefermenteerde hapjes en drankjes verdringen bezoekers zich rond Amy Meevis, die een schaal met chocola vasthoudt. Zij vertelt dat deze chocola zo is ontwikkeld dat de enzymen die het blije gevoel afbreken, worden vertraagd. Daarnaast is deze chocola nóg verslavender dan gewone chocola. Naar bevestiging voor deze claim hoeft niet lang gezocht te worden: twee vrouwen van middelbare leeftijd grissen snel naar een tweede stukje als Amy even opzij kijkt.

Laat een reactie achter

Gerelateerde artikelen