Home CultuurANS bezocht ANS bezocht: Vingerverven bij de RAGweek

ANS bezocht: Vingerverven bij de RAGweek

door Redactie

Gisteren ging de RAGweek van start. Een van de georganiseerde activiteiten was een workshop impressionistisch vingerverven van de creatieve vereniging Kunstof in de Rode Laars. ANS doopte haar vingers diep in de verf en schilderde erop los.

Tekst en foto’s: Tom Plaum

De Rode Laars is gevuld met een twintigtal creatieve studenten die niet bang zijn om hun handen vuil te maken. Kunst is blijkbaar vooral aantrekkelijk onder de vrouwelijke studentenpopulatie, want in de groep zijn maar vier mannen te vinden die willen kliederen met hun vingers. De workshop begint met een klein ‘college’ over het impressionisme, van Kunstof-voorzitter Sara Weerheijm. Ze vertelt dat de kunststroming is ontstaan in de tweede helft van de 19e eeuw in Frankrijk en zich richtte op de beleving van het moment en het alledaagse. 

20160302 204037Lekker kliederen
Na deze korte introductie was het verven geblazen. Iedereen pakt een plastic bordje met verf, een vel en een paar handschoenen om te beginnen met kliederen. Op de tafels liggen nog wat werken van impressionistische kunstenaars ter inspiratie. Sommige deelnemers wagen zich eraan om de schilderijen na te verven, maar de meeste durven hun vingers er niet aan te branden. Al snel worden de eerste strepen op het papier gezet en brengt het sommigen terug naar de kleuterklas. ‘Ik voel me net een kind van vier!’, roept een creatieveling.

Kunstof organiseert maandelijks een soortgelijke workshop in de Rode Laars die te maken heeft met beeldende kunst. Esther van Dick, secretaris van de vereniging, legt uit dat impressionistisch vingerverven al langer op het verlanglijstje stond. ‘We hebben het een keer uitgeprobeerd met het bestuur en we waren erg enthousiast. Daarnaast zijn de kosten van de workshop niet zo hoog, dus besloten we om deze maand het vingerverven te organiseren.’

Trashtalking
Naarmate de tijd vordert beginnen de kunstwerken vorm te krijgen. Sommige studenten zijn vingervlug. Ze hebben binnen een uur al een schilderij af en beginnen al aan een tweede impressionistisch meesterwerk. Alle deelnemers zijn volledig geconcentreerd op hun werk en proberen een mooie creatie neer te zetten. De gemoederen tussen twee vingerververs lopen hoog op, terwijl ze proberen elkaars kunstuiting naar beneden te praten. ‘Wat ben je nu aan het schilderen?’, schreeuwen ze argwanend over en weer. Anderen zijn al hardop aan het nadenken welke plek hun werk krijgt in hun studentenhuis.

Na twee uur hun handen vol te hebben gehad aan het scheppen van kunstzinnige hoogstandjes moesten de studenten hun vingers neerleggen. Uiteindelijk zijn veel schilders binnen de tradities van de kunststroming gebleven door ervoor te kiezen om landschappen te creëren. Een paar schilderijen springen er bovenuit, waardoor de minder talentvolle kunstenaars van de avond lichtjes in verlegenheid worden gebracht. Een ding is zeker voor de deelnemers aan de workshop: hun beeld van vingerverven zal nooit meer hetzelfde zijn.

20160302 213131 

 

Laat een reactie achter

Gerelateerde artikelen