Home CultuurANS bezocht ANS bezocht: Verbrande koeltoren Spinozagebouw

ANS bezocht: Verbrande koeltoren Spinozagebouw

door Redactie

Vanmiddag rond kwart over 12 vloog de koeltoren van het Spinozagebouw in de hens. Naar schatting moesten ruim 600 studenten en medewerkers het gebouw verlaten, zodat de brandweer de brand kon blussen. De rook verdween snel en het vuur was snel onder controle. Om twee uur verzorgden de Radboud Universiteit en de Veiligheidsregio Gelderland-Zuid een snel in elkaar geknutselde persconferentie. ANS was erbij, ondervroeg de woordvoerders en keek in de verbrande koeltoren op het dak van het Spinoza.

Tekst en foto’s: Tom Plaum

Voor het Spinozagebouw, de locatie van de brand, verzamelt een clubje journalisten uit de regio voor een geïmproviseerde persconferentie over de brand in de koeltoren van het campusgebouw. Anne-Pauline Sak, woordvoerder van de Veiligheidsregio Gelderland-Zuid, en Martijn Gerritsen, woordvoerder van de Radboud Universiteit, geven een algemene verklaring over de brand. Brand koeltoren SP 2Om 12.19 kwam een alarm bij de brandweer binnen van een monteur die op het dak van het Spinozagebouw bezig was met onderhoud aan de koeltoren. Hij constateerde een technisch defect en meldde dat aan de hulpdiensten. Een thermostaat in de koeltoren bleek niet te werken, waardoor een onderdeel oververhit raakte en uiteindelijk vlam vatte. De brandweer en politie waren snel ter plekke en zorgden voor een snelle ontruiming van het Spinozagebouw en TvA 8. Ook de brand was snel meester en in de loop van de middag werd het hele gebouw weer vrijgegeven.

Veel rook, weinig vuur
Het brandalarm bleek alleen in de hoogbouw van het Spinoza afgegaan te zijn, omdat daar de brand woedde. In de laagbouw bleef het stil, want de hulpdiensten vonden het niet nodig om ook alarm te slaan in een gebouw waar de brand niet woedde. Het vuur bleef beperkt tot binnen de koeltoren zelf en sloeg dus niet over naar andere delen van het dak. Er was dus weinig vuur, maar wel veel rook, die zeer waarschijnlijk niet in het gebouw terecht gekomen. Niemand is uiteindelijk gewond geraakt, ook de monteur niet die het vuur constateerde. Volgens Gerritsen zijn dergelijke branden nog niet eerder voorgevallen op de RU-campus.

Nadat de journalisten van o.a. Omroep Gelderland, Vox en Nieuws uit Nijmegen vragen hebben gesteld, gaan ze in groepjes naar de gebluste brandhaard. Eenmaal op het dak aangekomen, ruik je de gevolgen van de brand goed. Iedereen neemt gefascineerd een kijkje in de afgefikte koeltoren en praat met elkaar over de ontstane brand. De journalisten van Omroep Gelderland zetten hun statief en camera klaar om Sak te interviewen over de ‘ramp’. Het nieuws verspreidt zich als een lopend vuurtje; zelfs de NOS bericht erover. Dat de nationale nieuwsomroep het incident beschrijft als een ‘grote brand‘ laat Gerritsen en Sak de wenkbrauwen optrekken. Zo groot was de brand ook weer niet.

Brand koeltoren SP

Laat een reactie achter

Gerelateerde artikelen