Home CultuurANS bezocht ANS bezocht: Watskeburt!?

ANS bezocht: Watskeburt!?

door Redactie

De musical Watskeburt!? trekt sinds december door het land en gisteren was het de beurt aan de Stadsschouwburg Nijmegen. De show, waarvan de Nederhopsterren van De Jeugd van Tegenwoordig zowel schrijvers als hoofdrolspelers zijn, wordt doorgaans omschreven als een ‘anarchistisch hiphopsprookje’. ANS trok naar De Schouwburg, liet zich verrassen, en werd hierbij geïntroduceerd tot een heel nieuw musicalgenre.

Tekst en foto’s: Danique Janssen

FullSizeRenderDe zaal waarin het allemaal gaat gebeuren, is bijna helemaal vol. Er klinkt joviale, Nederlandstalige muziek in de zaal, opgezet door het theater zelf. Plotseling knalt DJVT-hit Bewuste Sabotage uit de speakers. Het is iedereen duidelijk: de voorstelling kan beginnen. Terwijl het publiek meezingt, verschijnt niet De Jeugd van Tegenwoordig zelf op het podium, maar een set van Muppet-achtige poppen waarin Faberyayo, Willie Wartaal, Vjeze Fur en Bas Bron (ook wel: De Neger Des Heils) te herkennen zijn. De poppen worden met aangehechte stokjes bediend door acteurs, die vol energie meezingen terwijl ze over het podium heen stuiteren. Met dit feestelijke begin van de show, is het publiek in ieder geval goed opgewarmd voor de twee uur die gaan volgen.

Eruit met een knal
Het verhaal begint met de vier heren die in een auto zitten, bestuurd door producent Bas Bron. Dan ontstaat er conflict wanneer Faberyayo zegt dat hij ‘lekker ging’ tijdens hun laatste show. Deze opmerking schiet de gevoelige Vjeze in het verkeerde keelgat: ‘En ik dan, ging ik dan niet lekker?’ Willie Wartaal komt tussenbeide en probeert de boel te sussen met dure woorden als ‘interpreteren’ en ‘impliceren’. De ruzie voelt wat onbenullig aan, maar als het echt te langdradig wordt, ontploft ineens de auto. De poppen schieten hierdoor richting alle hoeken van het podium, maar één van de leden schiet iets te ver door: Bas Bron is nergens meer te bekennen. De mannen vinden een pistool waarmee de auto beschoten is. ‘Bas is gestolen, we moeten hem terugstelen!’ Al snel wordt duidelijk dat Bas ontvoerd is door Auschurk, een kwaadaardige augurk. Hand in hand met assistente Manon probeert hij De Jeugd van Tegenwoordig uit te roeien om zelf ook eens in de spotlights te staan. Veel intellectuele diepgang zit er dus niet in het verhaal, maar de humoristische aankleding maakt het wel vermakelijk.

IMG 4247Kanker en transseksuelen
De overige anderhalf uur wordt besteed aan het terugvinden van Bas, want hoe moet De Jeugd nog hits maken zonder hun vaste producent? Tijdens hun zoektocht blijkt dat deze musical alles behalve logisch is. Zo besluiten de heren, die ten einde raad zijn, om een orakel om hulp te vragen. Het orakel genaamd Oom Dennenboom is een dennenboom die zich identificeert als een palmboom: een niet zo subtiele knipoog naar transseksualiteit. Oom Dennenboom is te vinden in coffeeshop De Gerookte Makreel, naar eigen zeggen zijn ‘safe space’. De heren van De Jeugd van Tegenwoordig deinzen er duidelijk niet voor terug om gevoelige snaren te raken bij hun toeschouwers, wat ook blijkt uit het veelvuldige gescheld met ‘kanker’. Normaal zouden de poppen hierdoor aan het dansen zijn, maar gelukkig raken zij deze snaren wel met een hoop humor. Sommige van hun grappen zijn wat flauw, maar over het algemeen resulteren ze in vele lachsalvo’s vanuit het publiek.

En zij leefden nog lang en gelukkig
Het mag dan wel een ‘hiphopsprookje’ zijn, net als in de meeste andere sprookjes komt uiteindelijk uiteraard toch nog alles goed. Nadat de rapformatie zich naar allerlei ‘a-relaxte fucked up’ dimensies heeft begeven om Bas terug te vinden, met enige hulp van Oom Dennenboom en de educatieve weetjes van televisiepresentator Hans van Willigenburg, leven ook zij nog lang en gelukkig. De show wordt knallend afgesloten met – je raadt het al – de monsterhit Watskeburt!?, die De Jeugd van Tegenwoordig toentertijd bekendheid bracht. Het publiek springt op en zingt uit volle borst mee, waardoor het één groot feest wordt in de theaterzaal. De acteurs krijgen, geheel terecht, een staande ovatie.IMG 4250

Je hoeft geen musicalliefhebber te zijn om te kunnen genieten van deze voorstelling. Het dramatische en cliché karakter dat musicals soms kunnen hebben, heeft hier plaatsgemaakt voor een dwaze show met de meest willekeurige karakters: figuren als Sinterklaas, Eerste Stuurman Iglo (de broer van Kapitein Iglo) en een hitsige seksduivel doen bijvoorbeeld allemaal hun intrede. Het geheel wordt omlijst door droge humor en harde taal, dat de hiphopartiesten ook in hun raps kenmerkt. De muziek bestaat geheel uit een selectie van catchy hits van de rapformatie, die de toeschouwers allemaal kunnen meezingen. De taalkunstenaars van De Jeugd van Tegenwoordig hebben zichzelf weer bewezen: ruim 10 jaar na de release van de gelijknamige megahit Watskeburt!? zijn ze nog steeds niet uit het veld te slaan. De show draait nog tot en met april op verschillende locaties door het land en komt wegens groot succes op 11 april terug naar Nijmegen.

Laat een reactie achter

Gerelateerde artikelen