Home CultuurANS bezocht ANS bezocht: Onbederf’lijk Vers 2017

ANS bezocht: Onbederf’lijk Vers 2017

door Redactie

Woensdagavond 25 oktober vond Onbederf’lijk Vers plaats, een gratis poëziefestival op zes verschillende locaties in de Nijmeegse binnenstad met optredens van grote namen, aanstormende talenten en lokale prominenten. ANS luisterde mee en liet zich inspireren.

Tekst: Eva van Keeken en Vincent Veerbeek
Foto’s: Vincent Veerbeek

De MariënburgOvers foto 2 groot
Bij de bibliotheek trapte Dichter des Vaderlands Ester Naomi Perquin de avond af met een aantal gedichten. Daaromheen vertelde ze over haar persoonlijke ervaringen en de inspiratie voor haar gedichten. Van haar jeugd in Zeeland tot een buurvrouw in Rotterdam, tot de verhalen die ze tijdens haar werk in een gevangenis hoorde, er lijkt geen gebeurtenis in haar leven te zijn die Perquin niet in vers weet te vatten. Als tweede sprak Jordi Lammers, student Nederlandse Taal en Cultuur aan de Radboud Universiteit (RU), die van 2015 tot 2016 campusdichter was. Op een humoristische manier weet Lammers met zijn ietwat vreemde gedichten bij iedereen een lach op het gezicht te toveren. Ook voor de mensen die normaal nooit op een poëziefestival te vinden zijn, is de voordracht van Lammers een genot voor het oor. Met veel enthousiasme leest hij gedichten voor over alledaagse voorwerpen als een elastiek, een dode vlieg en verhuisdozen.

Dekker van de Vegt
De bieb was niet de enige plek waar gedichten tussen de boeken te horen waren. Ook bij boekhandel Dekker van de Vegt gingen het gesproken en het geschreven woord hand in hand. Grote naam Maarten van der Graaff trapte de voordrachten af met enkele gedichten uit zijn tweede bundel Dood werk. Daarna was het de beurt aan Esmé van den Boon, in 2016 huisdichter van de Rijksuniversiteit Groningen. De ronde met voordrachten werd afgesloten door Emma van Hoof. Zij was met 20 jaar de jongste dichter van de drie. Voor Onbederf’lijk Vers heeft ze een aantal handgeschreven gedichten in een boekje bij zich, waaruit ze voordraagt over onder andere menstruatie en de geur van een bejaardentehuis.

Overs foto 4 groot

Café De Mug
De locaties van Onbederf’lijk Vers zijn even gevarieerd als de dichters, want naast geletterde plekken, werd ook in cafés opgetreden. In deze intieme setting las Hannah van Binsbergen gedichten voor uit haar debuutbundel Kwaad Gesternte (2016), waar ze als enige debutant ooit de VSB Poëzieprijs voor heeft gewonnen. Tijdens Onbederf’lijk Vers wist Van Binsbergen de aandacht van het publiek vast te houden. Na de voordracht van Van Binsbergen volgde de Vlaamse Laurens Besselen, student in Utrecht, wiens achtergrond als theaterschrijver duidelijk invloed heeft op zijn poëzie. In verschillende aktes en met goed geplaatste intermezzo’s draagt hij gedichten voor over basilicumplantjes en liefde in de eenentwintigste eeuw.

Overs foto 1 groot

Demain
Ook in een klein achterkamertje van cocktailbar Demain in de Lange Hezelstraat zijn de hele avond gedichten te beluisteren van Maud Vanhauwaert, Dorien de Wit en Merel van Slobbe. Vanhauwaert heeft de lachers op haar hand en alledrie weten ze het publiek te intrigeren met hun gedichten. Merel van Slobbe, campusdichter 2016-2017, sluit de avond af met een selectie aan gedichten waarin ze een scala aan thema’s behandeld, zoals matrozen en, een stuk abstracter, ‘de waarheid’.

Na afloop van de voordrachten was er een borrel bij Café In de Blaauwe Hand, waar bezoekers de kans hadden om hun favoriete dichters nog even persoonlijk te spreken.

Laat een reactie achter

Gerelateerde artikelen