Home CultuurANS bezocht ANS bezocht: Hamburgerbar Refter

ANS bezocht: Hamburgerbar Refter

door Redactie

Sinds vorige week is de Refter weer een culinair etablissement rijker: een hamburgerbar. Is het een waardige toevoeging of kun je beter een frikadelbroodje halen bij de Spar University? ANS neemt de proef op de som en onderwerpt de hamburger en falafelburger aan een kritische smaaktest.

Tekst en foto’s: Aaricia Kayzer en Vincent Veerbeek

Vlees

Vleesburger groot

Eerste indruk: Een glimmend stuk vlees op een hard sesambroodje, chiquer dan dat wordt het eigenlijk niet. Het is liefde op het eerste gezicht. Een beetje aan de kleine kant misschien, maar als het op uiterlijk aankomt heeft de hamburger veel voor zich. Echt milieubewust zijn ze bij de Refter niet, want de delicatesse wordt niet op een bord geserveerd, maar in een papieren bakje. Het scheelt in elk geval in de afwas. 

Eetplezier: Het broodje ziet er niet alleen deftig uit, ook de smaakbeleving blijkt prima te zijn. Hoewel het vlees soms qua textuur wat doet denken aan een diepvrieshamburger, is de smaak uitstekend. De rest van het broodje is bovendien gevuld met groenvoer, dat de hamburger goed complementeert. Het is alleen wel een raadsel waarom er blokjes komkommer opzitten, want die vallen er snel tussenuit, rap gevolgd door de stukjes ui. Op een gegeven moment komt er zelfs nog een willekeurige augurk tevoorschijn, maar die voegt verder weinig toe. Daarnaast is er een rijk scala aan sauzen om uit te kiezen, zodat de hamburger naar eigen smaak en inzicht genuttigd kan worden.

Voldoening: Er valt veel goeds te zeggen over de Refterhamburger, maar toch is het meer een tussendoortje dan een volwaardige maaltijd. Verwacht dus niet met een volle maag naar huis te gaan voor €2,85. Als hapje tussen de bedrijven door is de hamburger echter een prima versnapering, bijvoorbeeld tijdens een lange dag zwoegen in de UB.

Eindcijfer: 8,5

Vegetarisch

Falafelburger groot

Eerste indruk: De vegetarische variant kost net als zijn vlezige tegenhanger €2,85 en daarvoor krijg je een hard broodje met een falafelburger die eruit ziet als een doodgepaneerde hockeypuck. Voor de vitamientjes zijn er blokjes komkommer, gesnipperde ui, een minieme hoeveelheid sla en een verdwaalde augurk toegevoegd. Op het eerste gezicht lijkt het een typische, droge vegaburger die in geen enkel opzicht zal opleven naar het principieel afgewezen origineel. Gelukkig maken het harde broodje met sesamzaadjes en het optionele plakje cheddar veel goed.

Eetplezier: Een hap in de falafelburger leert een wijze les: don’t judge a book by its cover. De burger smaakt namelijk allerminst naar een hockeypuck (al zullen er gelukkig weinig mensen zijn die daar ooit een hap in hebben gezet) en is in combinatie met een van de zelfgekozen sauzen goed weg te krijgen. De slappe, kleffe broodjes die je bij de McDonald’s voor ongeveer drie euro krijgt, steken bovendien bleek af tegen het smaakvolle sesambroodje.

Voldoening: De maaltijden van de Refter staan niet te boek als culinaire hoogstandjes, maar de mensen die met enig cynisme aan de burger beginnen, staat een prettige verrassing te wachten. De smaak en prijs-kwaliteitverhouding zijn prima in orde. Helemaal vol zit je na de hamburger niet, maar het is dan ook geen volledige maaltijd. Het enige nadeel is dat de falafelburger de neiging heeft af te brokkelen, waardoor een deel uiteindelijk treurig in het kartonnen bakje eindigt. Gelukkig zijn deze brokstukjes ook zonder toevoegingen goed te pruimen.

Eincijfer: 8

 

Laat een reactie achter

Gerelateerde artikelen