Bijna elke student heeft wel eens bij De Refter gegeten. Het restaurant op de campus bestaat al jaren en geldt als een heus begrip. Hoewel er elke dag een flinke rij staat, worden de studentenmaagjes er maar amper gevuld.
De Refter, gelegen naast het Erasmusgebouw, opent iedere werkdag haar deuren. Het restaurant bestaat uit meerdere zogeheten foodcounters met allemaal verschillende karakters en menu’s. Bij foodcounter Craft kun je de hele lesweek, afgezien van vrijdag, van vijf tot zeven uur terecht voor simpele maaltijden. Gerechten die met regelmaat terugkeren op het menu van Craft zijn onder andere: Mexicaanse hutspot en Linguini asparagi. Aangezien het zonder meer de bekendste eetgelegenheid is van De Refter is het tijd om het eten er onder de loep te nemen.
Een fabriekshal voor iedereen
Bij binnenkomst valt op dat het gebouw weinig sfeer ademt. De stalen balken aan het plafond en grootte van het complex geven blijk van een kil, industrieel karakter. Opmerkelijk genoeg wordt de zaal voor een deel gevuld door bamboe-achtige planten, die herinneren aan het verre oosten. De felrode banken lijken daarentegen te zijn overgekocht van een Amerikaans cafetaria. Bij elkaar voelt het als een onwennig samenraapsel. In zekere zin raakt de Refter, wat het interieur betreft, verdwaald in haar eigen drang naar veelzijdigheid.
De veelzijdigheid beperkt zich niet tot het interieur, maar geldt ook voor de gasten. Het toont aan dat spijs van De Refter toegankelijk is voor iedereen, ongeacht status of leeftijd. Dat is best een wapenfeit om de hand mee op het borst te slaan, aangezien veel restaurants vooral worden bezocht door een doelgroep. Aan een tafeltje zit bijvoorbeeld een tweetal studenten, gehuld in flitsende sportkleding en met zweetbanden rond het hoofd. Een ander tafeltje wordt bezet door zwaarlijvige bouwvakkers.
Braaksel
Vandaag staat er boerenkool op het menu van Craft. De stamppot ligt er niet erg smakelijk bij. De gelige tint van de aardappelen overheerst het groen van boerenkool, waardoor het gerecht zich hult in de gedaante van braaksel. Op de mengelmoes van aardappelen en boerenkool rust een kleine rookworst. De rookworst wordt omhelst door een merkwaardig soort glinstering die je vaak ziet bij plastic speelgoedeten. Een meer opbeurende prikkel is het kuiltje jus in het midden van de boerenkool. Die oogt in elk geval een beetje smaakvol.
In lijn der verwachting, is het gerecht niet lekker. Tegelijk zou vies te sterk zijn uitgedrukt voor de happen boerenkool die toetreden tot het keelgat. Het is te eten, maar daar is dan ook wel alles mee gezegd. Door de oververtegenwoordiging van de aardappelen lijdt het gerecht aan smakeloosheid. Zelfs de jus, die niet eens onprettig smaakt, is niet in staat om de boel te redden. De worst is an sich prima weg te knabbelen, al is hij een tikkeltje aan de zoute kant.
Euro’s lichter door kleine porties
Na een minuut of vijf doorlepelen zijn de laatste beetjes boerenkool van het bord verdwenen. De maaltijd is alles behalve maagvullend. Sterker nog, het voelt haast als een schamel voorafje dat het verlangen wekt naar een wezenlijk hoofdgerecht. Dit is allemaal te wijten aan het feit dat De Refter boerenkool serveert in minieme porties. Lollig hieraan is dat de borden zeker niet klein zijn, waardoor de geringe grootte van het gerecht nog eens extra wordt benadrukt.
De prijs, 5,35 euro, staat niet helemaal in verhouding tot hetgeen je krijgt tijdens een avondje in De Refter. Daarvoor zijn het gebrek aan smaak en kleine omvang van de gerechten te dominant. Voor twee euro minder haal je bij de Appie een opwarmmaaltijd boerenkool die ook nog eens beter smaakt. Tegelijk is 5,35 euro in vergelijking met de prijslijsten van andere restaurants ook weer geen godsvermogen.
De Refter is een praktijkvoorbeeld voor wat er mis kan gaan wanneer kwaliteit ten onder gaat in de strijd tegen budget, of juist het gebrek daaraan. Een overmaat aan aardappelen, die zijn immers goedkoper dan boerenkool, en smakeloosheid zijn gezamenlijk best een aardige samenvatting voor het restaurant. Daarnaast voelen de interieur en entourage kil aan. Hoewel De Refter op de RU-site doorgaat voor restaurant, zou schoolkantine de student een veel realistischer beeld verschaffen.
Ben je benieuwd naar andere recensies? Lees deze hier.