Home CultuurANS eet ANS eet: In de Kazerne

ANS eet: In de Kazerne

door Sofie Bongers

Aan de Groesbeekseweg in Nijmegen-Oost ligt het imposante gebouw van de Krayenhoffkazerne, die in 1905 werd geopend. Ruim een eeuw later zit er een groot kantorencomplex gevestigd, waardoor het niet opvalt dat er zich ook een mooi restaurant bevindt.


De locatie van het restaurant is buitengewoon goed. Wie de drukte van de Nijmeegse binnenstad wil ontvluchten, maar toch op een leuke plek wil zitten tussen de mensen, is bij In de Kazerne aan het juist adres. Het gebouw aan de Groesbeekseweg kent een ruim terras aan de buitenkant en een groot, hoog restaurant aan de binnenkant. Wanneer men de oprijlaan opkomt van het terrein, valt het grote hekwerk meteen op. Samen met de kazerne vormt dit een rijksmonument. De grote letters op de muur springen gelijk in het oog: ‘Magazijn voor Kleeding en Nachtleger’. Deze benaming slaat op de opslag van de kleding en strozakken waar de militairen vroeger in de kazerne op sliepen. De buitenkant van het gebouw geeft de bezoeker al een grootse indruk.

Hip en gezellig

Eenmaal binnen kent het gebouw een veel modernere en hippere uitstraling. De menuopties sluiten hierbij aan en betreffen moderne, studentikoze maaltijden, zoals een hamburger of een curry. Op het menu staat geen scala aan keuze, maar er is voor ieder wat wils. De maaltijden hebben echter wel een bovengemiddelde prijs. Een pasta met knoflookgamba’s kost maar liefst 21 euro. Hiermee is dit wel het duurste gerecht op de kaart: de gemiddelde prijs voor een hoofdgerecht ligt rond de 17 euro. 

‘Als het wat drukker wordt, is de akoestiek niet optimaal.’

Nadat het vriendelijke personeel de bestelling heeft opgenomen, valt er van alles te zien in en rondom het gebouw. Vanuit de ene kant luiden felicitaties voor het behalen van een bachelor-diploma, terwijl aan de andere kant luidkeels ‘Lang zal hij leven’ wordt gezongen. Wie vaker bij In de Kazerne komt, merkt dat de eetplek een geliefde plek is voor borrels. Het grote buitenterras leent zich daar uitstekend voor op dit ruime terrein. Aan de ene kant heeft men mooi uitzicht op het indrukwekkende gebouw en aan de andere kant van het terrein spelen de taferelen van het drukke verkeersleven aan de Groesbeekseweg zich af. Ook binnen is er genoeg om naar te kijken om de wachttijd tot het eten te doden. De moderne huisstijl laat wat elementen van de oude kazerne zien, zoals een paar oude strozakken in de hoek of een metalen plaat met oude letters. 

Afluisteren

Aan tafel valt op dat wanneer het binnen wat drukker wordt, de akoestiek niet optimaal is. De tafelgenoot is moeilijk te verstaan, terwijl de personen aan de tafel ernaast juist bijzonder goed te horen zijn. Hun gesprek is ook hartstikke interessant, maar toch is het niet zo gewenst om in dat plaats van het eigen gesprek te volgen.

Op de bestelling hoeft niet lang te worden gewacht. Na ongeveer vijftien minuten wordt de pasta, nog na sudderend, geserveerd. Het vrolijke servies en de kleurrijke pasta laten het geheel veelbelovend overkomen. Na hoge verwachtingen van een pasta van 21 euro, vallen de eerste happen toch wat tegen. De garnalen zijn lekker knapperig en goed doorgekookt, maar de pasta bestaat verder alleen uit wat olie en groentes. Hierdoor smaakt het geheel toch wat droog.

Het blijft een lekkere maaltijd, maar de prijs kwaliteitsverhouding is niet juist. Om de ietwat droge pasta weg te werken heeft het restaurant gelukkig een grote, gevarieerde drankenkaart. Voor wie nog niet verzadigd is na een hoofdgerecht, zijn er ook verschillende desserts te bestellen. Een warme wafel met ijs maakt al veel goed, al is de prijs daarvoor met 7 euro ook vrij hoog.

Eindoordeel

Voor het gebouw is ‘In de kazerne’ zeker de moeite waard, het is met name fijn vertoeven op een plekje op het buitenterras. Al met al is het een restaurant waar lekker eten wordt voorgeschoteld, maar de prijzen wat moeilijker te verteren zijn.

Eindcijfer: 7.

Laat een reactie achter

Gerelateerde artikelen