Home CultuurANS eet ANS eet: Brownies&downieS

ANS eet: Brownies&downieS

door Redactie

Van vreetschuur tot sterrenrestaurant: in deze rubriek verkent ANS Nijmeegse restaurants. Bieden ze culinaire hoogstandjes of zou je geld toe moeten krijgen? Deze editie: Brownies&downieS

Tekst: Madelon Thevis

In het centrum van Nijmegen, aan het eind van de Van Welderenstraat, is de Nijmeegse vestiging van Brownies&downieS te vinden, gevestigd in een monumentaal pand uit 1905. De lunchzaak is een van de vele franchise locaties waar wordt gewerkt met mensen met een verstandelijke beperking. Ondanks de klimop en de retro bakfiets voor de deur, is het lunchcafeetje niet heel opvallend tussen de vele cafés in de drukke straat. Bij binnenkomst wordt men vriendelijk begroet door twee blonde dames, bij wie er tegen de verwachting in geen sprake is van een verstandelijke beperking. Mede door de prachtige binnentuin en fleurige kussens op de hoekbankjes, proef je als gast meteen de fijne huiselijke sfeer.

brownies and downies 350xSharing = caring
Na een korte tijd komt een ober, welke wel tot de “downieS” behoort, de bestelling opnemen. Eén van de blonde serveersters begeleidt hem hierbij. Op de vraag welke soorten melk er beschikbaar zijn voor in de latte macchiato, antwoordt hij nadenkend dat ze gewone-, soja-, en karnemelk hebben. Hoewel de meesten niet voor de laatste optie zullen kiezen, is het toch een lieve optie. Het ruime voedselaanbod rijkt van warme boterhammen met kroket tot koude met gerookte zalm, en van salade met geitenkaas tot bananoffee pannenkoek. Onderaan de menukaart is een leuk concept te vinden, genaamd sharing = caring: een lunchplank voor twee personen. Voor de vraag wat we hier precies van kunnen verwachten, heeft de ober toch even de serveerster nodig. Ze helpt hem geduldig bij de uitleg en corrigeert hem waar nodig. Het blijkt een lunchplank met verschillende broodjes, dips, en een soep vooraf te zijn wat dan ook de keuze wordt.  

Al snel komt de latte macchiato eraan. Deze wordt geserveerd op een klein dienblaadje, met een glaasje water, slagroom en uiteraard een mini-brownie erbij. De sojamelk geeft een lekkere nootachtige tint aan de warme drank. Tijdens het wachten op de lunchplank, vertelt de serveerster wat meer over het concept van de lunchroom. Voor de verstandelijk beperkten is het werken hier een invulling van de dagbesteding. Ze vertelt dat ze het leuk zouden vinden als er meer studenten zouden komen lunchen en dat ze al een tijdje nadenken over het invoeren van studentenkorting.
 

eten brownies and downies 350x2Stoeiende obers
De lunchplank wordt voorafgegaan door een romige en enigszins scherpe mosterdsoep. Tijdens dit heerlijke voorafje, stoeien twee van de obers wat met elkaar. Als, na wat geduw en gesjor, de een de ander een tik op zijn kruin verkoopt, grijpt de serveerster in. Aangezien het niet druk is deze vrijdagmiddag, gaat ze rustig met de jongens voorin het pand een bordspel spelen. De losse sfeer in het café geeft een soort huiskamergevoel en is erg relaxed. Wanneer het soepje bijna op is, arriveert de lunchplank al. Enthousiast, maar met enige moeite, vertelt de ober wat er op het plankje ligt. Per persoon krijg je twee belegde broodjes: één met zalm en één met pulled pork. Het ziet er goed uit, met de vele toppingen erop. Verder wordt de lunchplank gevuld door gefrituurde gehaktdeegrolletjes, vier sneetjes brood en daarbij een garnalen-, kaas- en tonijnsalade. Het is allemaal erg lekker, redelijk gezond en we zitten goed vol wanneer alle broodjes op zijn.

Bij het afrekenen vertelt de serveerster dat ze zojuist heeft geregeld dat studenten voortaan op vertoon van de collegekaart 10% korting krijgen op de gehele menukaart. Dit zorgt ervoor dat het totaal op 13,45 euro per persoon komt: goed te doen voor zo’n uitgebreide lunch, inclusief heerlijke latte macchiato. Mocht je iets minder te besteden hebben, dan staan er nog een hoop goedkopere lunchopties op de kaart, of kun je even binnenwandelen voor één (of meerdere) van de vijf verschillende soorten brownies. ​

Eindcijfer: 9 

Laat een reactie achter

Gerelateerde artikelen