Home CultuurANS eet ANS eet: De Wit Wasserij – ★★★

ANS eet: De Wit Wasserij – ★★★

door Mirthe Tetsch

Stel: je moet heel nodig een wasje draaien, maar je hebt ook met een vriend afgesproken om te gaan lunchen. Wat doe je dan? Je gaat naar De Wit Wasserij! Bij dit hippe café in de buurt van het Valkhofpark worden deze twee activiteiten namelijk gecombineerd. Zo kan jij genieten van een havercappu, terwijl je theedoeken ondertussen een opfrisbeurt krijgen. 

Dit ‘Foodcafé en Laundromat’ ligt enigszins verscholen in het onsamenhangende rijtje ondernemingen dat gevestigd is aan de Hertogstraat. Desalniettemin zit het binnen aardig vol met studenten die vooral lijken te lunchen in plaats van te wassen. Op de achtergrond draaien de machines echter vrolijk door, terwijl een deel van het personeel achter een glazen wand theedoeken vouwt. De inrichting van De Wit Wasserij is niet heel bijzonder, maar de azuurblauwe tegeltjes, open bar en grote hoeveelheid hout maken het toch gezellig. Alleen het plafond leidt wat af: het is bedekt met een wollige grijze substantie die nog het meest doet denken aan de pluisjes die je uit je droger haalt. Hopelijk vallen er geen vlokjes in de havercappu…

Vegafeest

Door de productkeuzes van de De Wit Wasserij, eet je er met een goed gevoel. Zo telt de beperkte menukaart een aantal sandwiches, salades en tosti’s die, op een zalmoptie na, nagenoeg allemaal vegetarisch of vegan zijn. Fijn voor wie sowieso al diervrij eet, en handig voor diegenen die het op een toegankelijke manier eens willen uitproberen. Daarnaast zijn er een aantal zoete opties, in de vorm van bowls en gebak, ontbijtgerechtjes en borrelhapjes. Ook hiervoor geldt: vegan en vegetarisch voeren de boventoon. Voor de gerechten gebruikt De Wit Wasserij telkens dezelfde groep ingrediënten, die voor een groot deel uit Nijmegen afkomstig zijn. Dit is een aangenaam idee, en tevens een bewonderenswaardige strategie met het oog op verspilling. Het zorgt ervoor dat je zonder schuldgevoel de sandwiches te lijf kan gaan. Het geeft de hele zaak een sympathieke uitstraling, wat nog eens wordt versterkt door de vrolijke menukaart en de vriendelijke bediening. 

Inventief

Ondanks dat bepaalde ingrediënten telkens weer de kop op steken, vervelen de smaken bij De Wit Wasserij allerminst. Zo is er een heerlijk krokante bacon van tempeh, die smaakvol genoeg is om zijn mannetje te staan op de vegan BLT. Dit is een hele prestatie, want vaak slaan spekvervangers de plank mis door te nep, te gerookt en te rubberig te zijn. Ook de burrata, inmiddels niet meer weg te denken van de lunchkaart, wordt zo gecombineerd dat de smaak toch weet te verrassen. De ingrediënten voldoen bovendien aan de verwachting wat versheid betreft. De sla is knapperig, het brood is warm en op de munt in de verse muntthee zijn geen donkere plekjes te bespeuren. 

Hipsterprijzen

Ondanks dat er geen Fritz Kola wordt geschonken, voldoet De Wit Wasserij toch aan veel kenmerken van een hipstertent. Zo wordt een ogenschijnlijk willekeurig element, in dit geval wassen, gecombineerd met koffie drinken, zijn de ‘lemonades’ naast ‘organic’ ook ‘homemade’ en wisselen de Nederlandse en Engelse taal zich haast willekeurig af op de menukaart. 

Daar is an sich niks mis mee, maar het is ook een beetje voorspelbaar. Bovendien kost een kopje koffie altijd net iets meer als de warme dranken op z’n Engels worden aangekondigd. De prijzen bij De Wit Wasserij zijn dan ook aan de hoge kant. De goedkoopste sandwich kost 11 euro en de duurste 13,50, en meer dan twee rijkelijk belegde sneden brood krijg je daar niet voor. Als je een plakje kaas op je BLT wil kost deze ‘upgrade’, zoals De Wit Wasserij het noemt, 2 euro. De Wit Wasserij gaat het meest de mist in met de bacon dream croissant. Dit gerecht bestaat uit een gewone croissant met vegetarisch spek en tomaat, waarop een plak kaas gesmolten is. Lekker, en precies wat valt te verwachten bij een ham-kaas croissant, maar dan niet voor het verbazingwekkende bedrag van negen euro. De ingrediënten mogen dan van hoge kwaliteit zijn, je blijft toch enigszins gedesillusioneerd achter als je ruim een tientje hebt betaald voor een luxe boterham en drie euro voor een doodnormaal kopje thee. 

Aan het lekkere eten zal het niet liggen bij De Wit Wasserij en de bediening laat niets te wensen over. De verengelste menukaart is enigszins tenenkrommend, maar dat is nog tot daaraan toe. Het zijn de prijzen en de portiegroottes die het ‘foodcafé’ – géén eetcafé! – de meeste sterren kosten. Het is een gezellige zaak met kwalitatieve producten en een geinig concept, dus spring vooral eens binnen als je stufi net gestort is. Voor de rest van de maand kan je je boterhammen beter zelf smeren. Dan kan je van het geld dat je daarmee uitspaart iemand anders voor je laten wassen. 

Laat een reactie achter

Gerelateerde artikelen