Home CultuurANS eet ANS eet: Loket 13

ANS eet: Loket 13

door Redactie

Van vreetschuur tot sterrenrestaurant: in deze nieuwe rubriek verkent ANS Nijmeegse restaurants. Bieden ze culinaire hoogstandjes of zou je geld toe moeten krijgen? Deze editie: Vlaams Friethuis Loket 13

Tekst: Julia Meilink

Gelegen aan de grote markt gelegen staat het compacte Vlaams Friethuis Loket 13. Bij aankomst is het verrassend rustig. Het is zeven uur ‘s avonds op de vrijdag en de frituur knispert zachtjes op de achtergrond terwijl de frietboer een praatje maakt met een vaste klant. Ondertussen kijkt de hongerige passant verbijsterd naar de opties. De kleine snackbar, letterlijk een soort loket, heeft boordevol keuze. Zo kun je bij je frietje wel 22 verschillende frietsauzen en allerlei snacks uit eigen keuken bestellen: voor ieder wat wils.

Knapperig friet
Allereerst: de frietjes: deze hebben, zoals een goed frietje betaamt, een knapperig korstje gecombineerd met een juiste hoeveelheid zout. Een pluspunt is het feit dat – volgens de website van het friethuis zelf – de aardappels ‘vers’ zijn  en ter plaatse worden bered tot frietjes. Die lokale bereiding geldt tevens voor veel van de te kiezen sausjes. Een ander pluspunt aan het friethuis in het algemeen, is dat alle maaltijden worden verpakt in kartonnen bakjes en zakken en dat er wordt geprikt met houten vorkjes.

De grote hoeveelheid aan sauzen leidt tot het nodige rumoer aan de balie van het friethuis: moet er worden gekozen voor een romig, pittig of juist een zoetzuur sausje? Alhoewel de sauzen aardig wat kosten (‘normale’ sausjes: tussen 0,50 en 0,80 en ‘premium’ sauzen: 0,80 en 2,50) blijken deze de kosten meer dan waard te zijn. Het zoetzure Andalouse steekt vreemd genoeg nog saai uit tegenover de rest van de gekozen dips. Waar het sausje normaliter een goede smaakmaker bij de maaltijd zou zijn, steekt deze nu toch wat kariger af vergeleken met de andere gekozen sauzen.

friet 200xPittige tante
Twee daarvan zijn de Samurai en de Truffelmayonaise. Voor een pittige tante (of oom) zal de keuze voor de hete Samurai gauw zijn gemaakt. Deze lijkt in eerste instantie een romig sausje te zijn, maar verandert na een aantal onwetende seconden in een ware peper. Wie een apartere smaak dan de heerlijke truffelmayonaise bij z’n frietjes wil, kan opteren voor de kruidige tartaarsaus.

Naast de keuzestress voor sauzen, kwam het grote aanbod van zowel vegetarische als vleessnacks. Na een kort beraad met advies van een tiener die achter de kassa staat, wordt gekozen voor zowel zijn aanraders, de ‘ambachtelijke vleeskroket’ en de ‘vegetarische kaaskroket’ als voor andere, zoals de gewone kroket en de vegetarische bamischijf. Hoewel je met de vegetarische snacks prima thuis kunt komen, blijkt de ambachtelijke vleeskroket wegens zijn naam toch te hoge verwachtingen op te roepen.

Al met al beschikt het Vlaams Friethuis Loket 13 over een goede bediening, lekkere frietjes, bijzondere sausjes en smakelijke snacks. Zeker een aanrader voor zowel luie student die dichtbij als ver weg van het centrum woont.

Eindcijfer: 9

Gerelateerde artikelen

Laat een reactie achter